fbpx

Začeće – kako ga podstaći?

Kada ste odlučite da imate bebu, može izgledati kao da sve što radite je da čekate. Čekate pravo vreme u svom ciklusu. Čekate izostanak menstruacije. Čekate da se na testu trudnoće pojave te dve male linije.

Dok čekate, trudite se da sve uradite kako treba. Odričete se alkohola, kafe i neke od svojih omiljenih jela. Počinjete da uzimate kvalitetne suplemente za začeće i prenatalne vitamine kako biste podržali zdravlje jajnih ćelija i zdravlje vašeg budućeg deteta.

Uprkos tome, prosečna, zdrava, 30-godišnja žena ima šansu 1:5 da zatrudni u svakom ciklusu. Ako ste stariji od 35 ili čak 40 godina, šanse se još više smanjuju. Imate moć da povećate svoje šanse da zatrudnite. Postoje bezbedne i efikasne metode koje možete primeniti da povećate svoje šanse da zatrudnite u sledećem ciklusu.

Začeće je delikatan ples

Pažljivo usklađen skup faktora mora biti u savršenom skladu da bi doščo do začeća. Jednom kada je jajna ćelija oplođena, još uvek postoje prepreke koje treba prevazići da bi se postigla uspešna trudnoća.

Svakog meseca vaše telo prolazi kroz hormonske promene da bi otpustilo jajnu ćeliju spremnu za oplodnju u jajovod. Za većinu žena, jajna ćelija se oslobađa oko sredine njihovog menstrualnog ciklusa. To može biti oko 14. dana nakon početka menstruacije.

Jednom oslobođena, jajna ćelija ima veoma kratko vreme, između 12 i 24 sata, da se sjedini sa spermatozoidom da bi se stvorila zigota ili oplođena jajna ćekija tj da bi došlo do začeća. Vaše šanse za začeće se povećavaju ako imate seks u danima neposredno pre ovulacije, jer to daje spermatozoidima vremena da putuje kroz grlić materice i matericu u jajovod. Spermatozoidi imaju mnogo duži životni vek od neoplođene jajne ćelije, preživljavaju do pet dana.

Kako povećati šanse za začeće

Tajming je samo jedan deo slagalice za začeće. Vaše zdravlje, zdravlje partnera i drugi faktori igraju veoma bitnu ulogu u tome koliko brzo možete zatrudneti. Ako pokušavate da zatrudnite, evo pet načina na koje možete povećati svoje šanse da zatrudnite.

Idi na pregled

Jednom kada zatrudnite, provodićete mnogo više vremena u ordinaciji. Imaćete rutinske preglede da biste pratili napredak vaše trudnoće, zdravlje vaše bebe i kako vaše telo podnosi teret trudnoće. Pre nego što pokušate da zatrudnite, zakažite rutinski pregled. Ovo može identifikovati sve potencijalne probleme koje treba kontrolisati, poput visokog krvnog pritiska ili dijabetesa ili vaginalnih infekcija.

Vaš lekar vam može ukazati na neke stavke koje bi vam mogle izazvati anksioznost i stres tokom perioda kada pokušavate da zatrudnite. Stres može promeniti nivo hormona i uticati na vašu sposobnost začeća.

Počnite da uzimate suplemente za začeće

Što ste zdraviji, veća je verovatnoća da ćete uspeti da zatrudnite. Suštinski deo plodnosti su zalihe ćelijskog zdravlja i ishrane. Trebalo bi da počnete da uzimate prenatalne suplemente najmanje 3 meseca pre nego što počnete da pokušavate da zatrudnite. Ovo osigurava da vaše telo ima esencijalne hranljive materije koje su bebi u rastu potrebne za zdrav razvoj.

Folna kiselina je samo jedan kritični nutrijent koji je povezan sa smanjenim urođenim defektima kada trudnice dobijaju dovoljno suplementacijom i svakodnevnom ishranom. DHA pomaže u održavanju zdravlja jajnika, a i pravilan razvoj bebe.

Vežbanje i začeće

Vežbanje i trudnoća imaju komplikovanu istoriju.  Nedavno, veće istraživanje medicinskih sestara pokazalo je da je umerena fizička aktivnost većinu dana u nedelji bila povezana sa manjim brojem poteškoća u pokušaju da zatrudne.

Ako želite da zatrudnite, svaki dodatni pokret može pomoći. 30-minutna šetnja dnevno ili čas vežbe Zumba plesa, joge ili pilatesa u vašoj teretani bili bi odlična opcija. Vežbanje povećava osetljivost vašeg tela na insulin i omogućava vam da održite zdravu težinu, što je suštinski faktor za žene koje pokušavaju da zatrudne.

Koristite lubrikante pogodno za spermu

Pokretljivost spermatozoida je ključna kako bi mogli da stignu do jajne čelije. Određeni lubrikanti mogu otežati kretanje spermatozoida, dok neka mogu skratiti životni vek sperme. Proverite svoj trenutni lubrikant da biste bili sigurni da ne ometa vaše šanse da zatrudnite. Lubrikanti pogodni za spermu su obično bez glicerina, izotonični i PH izbalansirani. Ako vaš trenutni lubrikant sadrži parabene ili glicerin, pređite na novi proizvod dok pokušavate da zatrudnite i tokom trudnoće.

začeće test za ovulaciju

Probajte test za ovulaciju

Uklonite nagađanje iz svog ciklusa koristeći komplet za ovulaciju da biste sa više samopouzdanja znali kada su vaši plodni dani. Testovi za ovulaciju rade slično kao i testovi za testiranje trudnoće, ali umesto testiranja na hCG, oni testiraju na luteinizirajući hormon.

Više o testovima za ovulaciju možete pročitati ovde.

Leave a comment

Naš blog

Newsletter signup

Prijavite se na naš Newsletter

Budite prvi obavešteni o svim novinamaPlease wait...Uspešno ste se pretplatili na Newsletter Dve babice.

DveBabice.com © 2021. | SEO & DESIGN DreamMedia