fbpx

Tandemsko dojenje – dojenje dve bebe

Pod tandemskim dojenjem podrazumevamo dojenje dva deteta različitog uzrasta, obično je to starije dete do 3 godine (nekad i starije od toga) i novorodjenče, ali dojenje i više od dva deteta je isto tako moguće.


Tandemsko dojenje se nastavlja na dojenje u trudnoći. Često se desi da starije dete odbije dojku u toku trudnoće zbog smanjene proizvodnje mleka i promena ukusa, ali da nakon rodjenja bebe opet pokaže želju za dojenjem.

trudnoca i dojnje ddb

Dolazak novog člana porodice može biti uznemirujuć za starije dete, posebno ako je ono još malo i nesposobno da shvati novonastale promene. Promene su neizbežne, a ukoliko starije dete još doji tandemsko dojenje je najbolje rešenje jer pomaže starijem detetu da shvati i da zna da je dojka i dalje njegovo sigurno i bezbedno mesto.

 

Tandemsko dojenje i emocije 
tandemsko dojenje ddb

Bez obzira na godine, majčino mleko i dalje nastavlja da pruža i starijem detetu važne hranljive materije i antitela koje će ga štiti od raznih bolesti dok doji. Dojenje takodje jača emocionalnu vezu izmedju mame i starijeg deteta što mu olakšava prelazak u veću porodicu. Osim što dojenje stvara posebnu vezu izmedju mame i dece koja sišu, takodje stvara i posebnu neraskidivu vezu izmedju tandemaša. Po rečima mnogih mama deca koja sisaju u tandemu su manje ljubomorna jedno na drugo, manje je rivalstvo a mnogo više ljubavi i razumevanja izmedju njih.

 

Tandemsko dojenje – ko prvi sisa?U prvim danima dojenje dok se još luči kolostrum veoma je važno da novorodjena beba dobije što više kolostruma od starijeg detata. Zato je jedino u ovom periodu važno da beba siše prva.

Kada krene da se stvara prelazno mleko, mama može dojite i prvo starije dete ili oboje istovremeno.

Mleko se stvara po principu ponude i potražnje. Mama koja doji dva deteta često ima povećanu količinu mleka kako bi zadovoljila potrebe oba deteta.

Kod pojave prepunjenosti dojki poželjno je dati prvo starijem detetu da siše kako bi omakšalo dojke i bradavice pražnjenjem. Takodje starije dete može i tek kako doprineti do brže pojave refleksa otpuštanja mleka. Nakon podoja starijeg deteta poželjno je dati i maloj bebi da sisa kako bi unela više masnijeg mleka.

Ukoliko starije dete tarži dojku dok mala beba sisa, uvek mu možete ponuditi drugu dojku. Ti trenuci dok deca sisaju zajedno posebno su važna i za mamu ali i za decu i pomaže u stvaranju posebne veze izmedju njih. Dojenje oba deteta istovremeno štedi i vreme i energiju. Osim toga tandemsko dojenje će zaokupiti pažnju starijeg deteta dok beba sisa. Mnoge mame često opisuju trenutak kada oba deteta sisajući zajedno zaspu na njenjim grudima kao neprocenljiv momenat.

tandem ddb

Bez obzira na to da kako mama i deca odluče da doje da li zajedno ili odvojeno, mamino telo će obezdediti dovoljno mleka za oboje. Mame koje doje jedno dete često brinu o tome da li imaju dovoljno mleka. Mame koje doje u tandemu često imaju previše.

 

Tandemsko dojenje – uticaj na mamu i higijena dojkiMami koja doji dva deteta potrebno je više energije. To znači da je veoma važno da mama jede dovoljno i zdravo. Ali i da unosi dovoljno tečnosti i da ima dovoljno sna.

tandem2 ddb

Tokom dojenja oba deteta istovremeno nije potrebno prati dojke i bradavice izmedju dojenja dece. Normalno održavanje higijene je sasvim dovoljno. U slučajevima kada je jedno dete prehladjeno ili bolesno i drugo dete će dobiti antitela putem mleka. Pojačana higijena i situacije kada ne bi trebalo da se deci menjanju dojke jeste u slučaju sora ili zaraznih bolesti.

 

Mamine emocijeTrudnoća i prvi meseci nakon porodjaja su pravi rolerkoster emocija izazvani promenama hormona i bez dojenja dva deteta. Zato je veoma bitno da se mama i starije dete sami odluče na ovoj korak bez uticaja okoline. Pre nego mama odluči da li će nastaviti da doji u tandemu ili će starije dete odbiti od dojenja veoma je bitno da razmotri svoja osećanja i osećanja starijeg deteta. Bez obzira šta mama odluči veoma je bitno da uživa u vremnu provedenim sa svojom decom.

Leave a comment

Naš blog

Newsletter signup

Prijavite se na naš Newsletter

Budite prvi obavešteni o svim novinamaPlease wait...Uspešno ste se pretplatili na Newsletter Dve babice.

DveBabice.com © 2021. | SEO & DESIGN DreamMedia