fbpx

17 stvari koje treba izbegavati nakon porodjaja

Prvih nekoliko dana i nedelja nakon porodjaja nisu ništa drugo do stresni i emocionalni. Dok vi učite kako da budete mama, vaša beba se prilagodjava vanmateričnom životu.

Posle 9 meseci nošenja vaše dragocene bebe, verovatno se nadate pauzi kada budu napolju.

Dvaput sam se poradjala i svaki put je bilo drugačije iskustvo. Drugi put sam već znala šta treba (a šta ne treba) da radim, kako da se organizujem i kako da se brže oporavim.

Možda ćete se osećati preopterećeno dok pokušavate da se oporavite i brinete o svojoj bebi istovremeno. Međutim, postoje načini na koje možete olakšati prve dane nakon porodjaja i učiniti da stvari idu što je moguće bolje (ali i dalje ne savršeno).

 

Dani i nedelje nakon porodjaja mogu biti stresni. Zato smo vam spremile ove savete šta ne treba raditi nakon porođaja i šta raditi umesto toga.

Šta ne treba raditi nakon prodjaja

1. Ne očekujte da će sve proći lako

Umesto toga: Shvatite da će biti teško, ali proći ćete kroz to.

Iako ćete biti toliko oduševljeni da ćete konačno moći da držite svoju bebu u naručju, tih prvih nekoliko dana i nedelja nikada ne ide kako ste planirali. Bez obzira sa koliko doktora razgovarate, blogova  čitate ili časova nege beba koje pohađate, nikada se nećete u potpunosti pripremiti za nepoznato, a to je biti prvi put mama .

Zbog činjenice da je svako dete drugačije, možda ne znate tačno koji plač znači da je vaša beba gladna, zašto je imala samo 2 stolice danas, a 5 juče, ili koliko dugo morate da ih ljuljate pre nego što uopšte zaspi.

Briga o novorođenčetu je mnogo pokušaja i grešaka. Znaćete šta funkcioniše za vašu bebu nakon što ste pokušali milion stvari samo da biste se vratili na prvu ideju koja na kraju uspe!

Iako možda neće ići tako lako kao što ste zamislili, sva moguća priprema će vam svakako pomoći. Zato čitajte, gledajte videe  i postavljajte pitanja svom lekaru, babici, majci, kako biste se osećali malo sigurnije kada sve krene naopako.

 

2. Ne dozvolite tonu posetilaca odmah nakon porodjaja

Umesto toga: Recite im da ćete ih obavestiti kada budete spremni

Svi koje poznajete će verovatno želeti da vas posete, posebno vaša najbliža porodica i prijatelji. Možda nemate srca da kažete ne, ali to je najbolje za vašu novu porodicu.

Iako se možda ne osećate kao da je to velika stvar, to će stvarati dodatni stres na vas i vašu bebu.

Evo zašto nije najbolje imati posetioce tako brzo:

  • Oduzima vam vreme za povezivanje sa vašom bebom
  • Vaša beba se izlaže mogućim zaraznim bolestima
  • Osećate neprijatno kada ste u vama udobnoj odeći
  • Smanjuje vreme za opuštanje
  • Oduzima vreme za razgovor i postavljanje pitanja sa lekarima i medicinskim sestrama
  • Oduzima vam vremena da uđete u svoju rutinu i raspored
  • Povećava šansu za neželjene roditeljske savete

Kao što je gore navedeno, vaše telo će često biti izloženo. Kada ste u bolnici, medicinsko osoblje će dolaziti ceo dan da proveri vaše „privatne prostore“.

Ako dojite, verovatno nećete želeti grudnjak zbog udobnosti. Takođe, kada hodate unaokolo, te bolničke haljine će vam ostaviti potpuno izloženim donji deo.

Ako imate posetioce, osećaćete se kao da morate da se prikrijete ili ćete se možda osećati neprijatno sa drugima u blizini. Ne bi trebalo da se osećate neprijatno jer ste upravo porodili!

3. Ne zaboravite da jedete

Umesto toga: Pokušajte da jedete zdrave obroke ili barem zdrave grickalice.

Kroz porođaj, vašem telu je telo je izgubilo mnogo krvi, zajedno sa mnogo vitamina i hranljivih materija koje je čuvalo poslednjih 9 meseci. Vaša energija je prilično iscrpljena i potrebna vam je zdrava hrana da biste je ponovo izgradili.

Možda nećete imati veliki apetit odmah nakon porođaja, ali pokušajte da unesete te zdrave obroke i grickalice kako biste ponovo počeli da povećavate „gorivo“ u svom telu. Biće vam potrebni svi hranljivi sastojci i energija koje možete dobiti da biste pravilno brinuli o svom novorođenčetu.

Nemojte još početi sa dijetom. Ako ste zabrinuti zbog viška kilograma, imaćete dovoljno vremena da ih izgubite. Ali vašem telu je potrebno vreme.

 

4. Nemojte da ne poslušate doktore i medicinske sestre

Umesto toga: Sledite naredbe lekara.

Neka medicinski radnici rade svoj posao i donose odluke za vašu negu. Ako se ne slažete sa nečim što vam kažu, iznesite svoju zabrinutost. Naravno, konačna odluka uvek zavisi od vas, ali verujte da oni znaju šta rade.

Naravno, postoje trenuci kada treba da progovorite i da se suprotstavite njihovim zahtevima, ali osim ako niste potpuno obrazovani o rizicima, bezbednosti i postupku porođaja, verovatno je najbolje da saslušate svog lekara.

5. Ne napuštajte bolnicu rano

Umesto toga: ostanite koliko je potrebno radi potpunog oporavka.

Bolnica može biti veoma neugodno mesto nakon porođaja. Neudoban krevet, jedva se krećete i sve što želite je da budete kod kuće.

Možda mislite da ste dovoljno dobro da odete, ali najbezbednije mesto u ovom trenutku za vas i bebu je u bolnici. Tamo mogu da nastave da vas prate i da se uvere da nema komplikacija nakon porodjaja.

Samo zato što je porođaj završen ne znači da ste potpuno dobro. Vaš krvni pritisak može porasti, možete razviti infekciju ili vašoj bebi može biti potrebno lečenje. Ostanite pod brigom svojih lekara i medicinskih sestara u slučaju da se pojave bilo kakvi problemi.

6. Ne zaboravite da postavite sva svoja pitanja

Umesto toga: Uverite se da su sve vaše brige rešene pre nego što napustite bolnicu.

Nijedno pitanje ili briga nije previše beznačajno da biste ga postavili svojim zdravstvenim radnicima. Ako se nešto ne osećate dobro ili vam ne izgleda kako treba, recite.

Kada izađete iz bolnice, lekari su vam i dalje dostupni, ali možda će vam biti teže da telefonirate. Razvrstavanje svih vaših pitanja dok ste još u bolnici sprečiće kasnije nedoumice.

 

7. Ne zaboravite da tražite pomoć

Umesto toga: Zatražite pomoć od voljenih kada je to moguće.

Nakon što dobijete bebu, od vas se očekuje da se nosite sa bolom oporavka od porođaja zajedno sa brigom o novorođenčetu.

Očigledno je da bi vaš partner trebao ponuditi što je više moguće pomoći, ali čak i on može imati težak period jer je sav teret stavljen na njega.

Nadamo se da imate blisku porodicu ili prijatelje u blizini koji vam mogu pomoći, skuvati obrok, obaviti neki zadatak ili čak samo držati bebu 30 minuta kako biste mogli da odspavate. Ne plašite se da pitate!

 

8. Ne čistite kuću

Umesto toga: Odmarajte se kada imate slobodnog vremena

Znam da može izgledati kao da ima milion stvari koje treba uraditi kada se vratite odmor nakon porodjajakući sa svojom bebom. Tu je veš koji treba složiti, posuđe koje treba oprati i kreveti koje treba namestiti.

Te stvari mogu sačekati dok se ne osećate bolje! Za sada, kada biste imali minutu pauze da očistite kuću, samo se odmorite! Bićete srećni što jeste.

Dobro odmorna mama je srećna mama!

9. Ne stavljajte ništa tamo dole nakon porodjaja

Umesto toga: Sačekajte do odobrenja lekara

Iako ćetemožda morati da nežno očistite i tretirate spoljne delove vaše intimne regije, ne stavljajte ništa tamo najmanje 6 nedelja!

Bez tampona i bez seksa dok to ne odobri vaš lekar. Takođe, nema bazena ili đakuzija. Bilo koja od ovih radnji može izazvati bakterije da uđu u vašu vaginu i izazovu infekciju.

10. Ne preterujte

Umesto toga: Polako

Postoji razlog zašto bi odmor nakon porodjaja trebalo da traje najmanje 6-8 nedelja. Vašem telu je potrebno toliko vremena da se oporavi. Iako oporavak nakon carskog reza može biti mnogo strožiji, vaginalni porođaj takođe zahteva ograničen napor i kretanje tokom prvih nekoliko nedelja.

Čak i ako se fizički osećate dobro, mogli biste da dodate više stresa svom telu i jednostavno se iscrpite. Zaista morate da uštedite svu svoju energiju da biste prebrodili ta noćna hranjenja i grčeve.

Ne zaboravite da oporavak nakon trudnoće nije samo ono vidljivo spolja. Vašem celom telu, svim organima je potreban oporavak.

Neka drugi rade posao za tebe. Zaista ne bi trebalo da ulažete dodatni napor da nameštate krevet ili kuvate za šporetom.

11. Nemojte biti nepripremljeni

Umesto toga: Pripremite svoj dom za novu bebu sa svim osnovnim stvarima, pa čak i nekim opcionalnim stvarima koje bi vam mogle zatrebati.

Nakon porođaja, želite da vam na raspolaganju budu svi predmeti koji bi vam mogli biti potrebni. Naravno, ne postoji ništa što ne možete da dobijete brzom porudžbinom sa interneta, ali pametnije je imati sve stavari na raspolaganju. Sve kasnije možete prodati.

Na primer, kada su mi se u prvim danima dojenja javile ragade drugarica mi je donela Azeta ulje za zaštitu bradavica. Moram reći da mi je spasila život. Pred naredni porodjaj Azeta bio ulje za zaštitu bradavica se našlo u mojoj torbi za porodilište. Azeta bio ulje za zaštitu bradavica

Zato se uverite da je vaša torba za porodilište upakovana osnovnim potrepštinama (vaš vodič za pakovanje ovde), nabavite stvari za oporavak posle porođaja i neka vas kod kuće čekaju sve vaše potrepštine za novorođenče.

Takođe želite da budete sigurni da je vaš dom organizovan za dovođenje nove bebe kući (ovde pročitajte moj vodič za pripremu vašeg doma).

Ovo vam samo čini život novopečenoj mami MNOGO lakšim. Imaćete dovoljno stresa da se nosite sa hranjenjem, promenama i otkačenim rasporedom spavanja, tako da nije vreme da trčite u apoteku da preuzmete artikle koji su mogli da se kupe unapred.

 

 

12. Ne plaši se da plačeš nakon porodjaja

Umesto toga: Pokažite sve svoje emocije

Stres zbog toga što ste nova mama malom novorođenčetu može učiniti ženu izuzetno emocionalnom. Sasvim je normalno dozvoliti sebi da plačeš tokom tih teških dana kao nova mama.

Svi smo imali te trenutke kada ne znate šta radite, tako potpuno iscrpljeni i zabrinuti za svoju malu bebu. Za mene se to desilo sa mojim 2. detetom i suočavanjem sa stresom zbog jakih grčeva.

U tom trenutku, učinila bih sve da svojoj bebi otklonim bol i pomognem mu da se oseća bolje. Bio sam toliko uplašena da joj neće biti bolje i nervozna zbog onoga što bi se moglo dogoditi.

Ponekad se možete osećati tako bespomoćno i poraženo. Prirodni odgovor vašeg tela je da samo ispustite sve i zaplačete. Nije sramota u tome! Međutim, ako osećate intenzivne emocije straha, anksioznosti, krivice ili depresije, odmah obavestite svog lekara. Postporođajna depresija i anksioznost su veoma česte, ali lekari su tu da vam pomognu da budete bolje.

 

13. Ne plašite se da kažete kada nešto nije u redu

Umesto toga: Uverite se da je medicinsko osoblje svesno svih vaših problema i briga.

Vi najbolje poznajete svoje telo i svoju bebu. Ako nešto nije u redu, vaš majčinski instinkt će se prvi aktivirati. Bilo da se radi o fizičkom bolu koji imate, promeni mentalnog statusa ili zabrinutosti za zdravlje ili dobrobit vaše bebe, nemojte se plašiti da potražite pomoć i savet.

Doktori i medicinske sestre su tu za vas kad god vam zatreba, ali neće znati da nešto nije u redu osim ako im ne kažete! Nijedno pitanje nije previše glupo ili zabrinutost premala kada je u pitanju potpuno nova mama ili tek rodjena beba.

Čak i ako vam nekada odgovor lekara ili medicinske sestre deluje neodgovarajuće za vaš slučaj, potražite drugo mišljenje.

14. Ne zanemarujte sebe nakon porodjaja

Umesto toga: Odvojite malo vremena za „ja“ kada možete.

Uvek je toliko pažnje i brige stavljeno na bebu nakon porođaja. Želimo da se beba proveri, pregleda, izmeri,  i da se o njoj brine. Međutim, u ovom trenutku nema toliko vremena za brigu o mami kojoj je to potrebno koliko i bebi!

Prošli ste kroz nešto što je  prelepo, ali verovatno traumatično iskustvo i morate biti sigurni da ste dobro. Srećna mama znači srećna beba.

Zato se pobrinite da se odmarate kada možete, dobro jedete i dobijete toliko potrebno podrške od svog partnera! Uradite ono zbog čega se ponovo osećate kao vi sami. Bilo da se radi o seriji ili čaši vina, pokušajte da se pregrupišete. Kada se osećate bolje, moći ćete bolje da se brinete o svojoj bebi.

 

15. Ne zanemarujte svoju bebu

Umesto toga: Pokažite im svu ljubav i udobnost koju možete

Mislim da nijedna majka to ne bi uradila, ali samo sam morala da to kažem. Ovih prvih nekoliko dana i nedelja je kritično vreme za povezivanje sa svojim detetom.

Upravo su ušli u ovaj zastrašujući spoljni svet nakon što su bili u toplom, udobnom prostoru. Oni su uplašeni i nervozni kao i vi! Moraju da znaju da su zaštićeni, zbrinuti i voljeni. Dakle, iako morate da odvojite vreme za sebe, pobrinite se da vaša beba dobije pažnju koja joj je potrebna.

16. Ne zaboravite da fotografišete bebu (i  vas sa njom!)

Umesto toga: Dokumentujte koliko god možete slikama i videima!

Sada kada imamo kamere dostupne 24/7 na našim telefonima, lako je snimiti te važne fotografije kad god treba. Međutim, naravno, želite da živite u ovom trenutku i da ne ostajete iza telefona

Pobrinite se da dokumentujete te sitne bore na stopalima, način na koji se njihove usne savijaju dok spavaju, a njihovo malo telo sklupčano u istom položaju kao kada su bili u vašem stomaku. Ne želite da propustite ove prilike jer ih nećete dobiti nazad.

Takođe, znamo da svi izgledamo izduvano nakon porođaja. Poslednje što sam želela posle oba porođaja je da me neko fotografiše!

Međutim, mi mame završimo na mnogo manje fotografija nego tate jer ih uvek na kraju mi snimimo! Zato se sprijateljite sa kamerom jer će vam ove slike kroz nekoliko godina veoma značiti. Snimite selfije pod dobrim uglom ili s vremena na vreme dajte tati kameru.

Bićete tako zahvalni što imate ove fotografije na koje možete da se osvrnete jer vaša beba više nikada neće biti ovako mala.

17. Ne dovodite u pitanje svoje sposobnosti kao majke

Umesto toga: Budite uvereni da radite najbolji posao za svoju bebu.

Još jednom, sasvim je normalno da se osećate stresno, nervozno i potpuno izgubljeno. Možda mislite da nemate pojma šta radite i da li to uopšte radite kako treba.

Vaša beba će biti srećna, voljena i dobro zbrinuta jer mame jednostavno znaju šta da rade. To nam je prirodno čak i ako mislite da nije.

Samo znaj da je svaka mama bila u tvojoj poziciji u jednom trenutku. Niko ne može biti potpuno spreman za brigu o svom novorođenčetu, bez obzira na to koliko ste istraživanja uradili, ljude sa kojima ste razgovarali ili časove koje ste pohađali.

Ipak, svi prolazimo kroz tu fazu od novorođenčeta do srećne bebe! Svi smo prolili suze, došli do tačke preloma i osećali se kao da nemamo pojma šta radimo. Učićete kako idete i to je ono što sve nas mame čini tako otpornim. Odgajati bebu nije lako, ali svakako vredi!

Leave a comment

Naš blog

Newsletter signup

Prijavite se na naš Newsletter

Budite prvi obavešteni o svim novinamaPlease wait...Uspešno ste se pretplatili na Newsletter Dve babice.

DveBabice.com © 2021. | SEO & DESIGN DreamMedia