fbpx

Saveti za lakše majčinstvo

Biti mama je težak posao. Između brige o deci, obavljanja zadataka i pokušaja da izdvojite malo vremena za sebe, može biti teško naći vremena da uradite sve. Zato sam vam sastavila ovu listu od sedam načina da lakše postanete mama. Ovi saveti za mame će vam pomoći da uštedite vreme i energiju, tako da možete da se usredsredite na ono što je važno – svoju porodicu!

Ovi saveti će vam pomoći

Organizujte se

Jedan od najboljih načina da uštedite vreme kao mama je da se organizujete. Investirajte u dobar planer ili kalendar i koristite ga za praćenje rasporeda vaše porodice. Ovo će vam pomoći da ostanete u toku sa sastancima, aktivnostima i drugim obavezama. Koristite dnevnu kontrolnu listu koja će vam pomoći da zapamtite šta treba da uradite svaki dan. Ovo može biti nešto tako jednostavno kao što je spremanje obroka, pranje veša i slično. Štikliranje stavki sa liste nakon završetka, pomoći će vam da se osećate ostvareno i manje preopterećeno. Ako imate problema da ostanete organizovani, postoji mnogo aplikacija i onlajn alata koji vam mogu pomoći. Isprobajte nekoliko dok ne pronađete onaj koji vam odgovara.

Postavite prioritete

Sa milion stvari na vašoj listi obaveza, može biti teško znati odakle početi. Zato je važno postaviti prioritete. Shvatite šta treba da se uradi odmah, a šta možete kasnije. Ako imate problema da započnete, isprobajte „Pravilo jednog minuta“. Ovo pravilo kaže da ako je za nešto potrebno manje od jednog minuta, samo uradite to! Na primer, ako vidite par čarapa na podu, podignite ih umesto da ih ostavite tamo. Postavljanjem prioriteta i brigom o malim stvarima prvo ćete otkriti da vam dan prođe lakše. I kao dodatni bonus, precrtavanje stavki sa vaše liste obaveza daće vam osećaj postignuća!
postavite prioritete - saveti za mame

Pojednostavite svoje rutine

Jedan od najboljih načina da uštedite vreme je da pojednostavite svoje rutine. Ako nađete da trošite previše vremena na određeni zadatak, pogledajte da li postoji način da ga pojednostavite. Na primer, ako provodite previše vremena pripremajući se ujutro, pokušajte da pojednostavite svoju rutinu lepote. Držite se osnova kao što su hidratantna krema, krema za sunčanje i balzam za usne. Preskočite puder i maskaru osim ako vam zaista trebaju. Takođe možete da pojednostavite svoju jutarnju rutinu tako što ćete uveče smpremiti odevnu kombinaciju za sutra. Ovo će vam pomoći da uštedite vreme i izbegnete sters pri odlučivanju.

Zatražite pomoć

Kao mama, lako je osećati se kao da sve morate da uradite sami. Ali istina je da ne možete (i ne treba) sve to da radite! Podelite zadatke drugim članovima porodice ili zatražite pomoć kada vam je potrebna. Na primer, ako vaš partner dođe kući pre vas, zamolite ga da vam pomogne oko večere. Ili, ako imate stariju decu, delegirajte neke od njihovih poslova na njih. I nemojte se plašiti da zamolite prijatelje ili porodicu za pomoć kada vam je potrebna. Oni će se rado prijaviti! Delegiranjem i traženjem pomoći, oslobodićete malo vremena za sebe. I ko zna – možda će drugi čak i uživaju u pomaganju!

Napravite raspored

Jedan od najboljih načina da budete mama lakši je da napravite raspored. Ovo će vam pomoći da ostanete na pravom putu i ​​izbegnete osećaj preopterećenosti. Počnite tako što ćete kreirati dnevnu rutinu za sebe i svoju porodicu. Probudite se u isto vreme svakog dana, doručkujte zajedno, a zatim idite u školu ili na posao. Uveče večerajte zajedno, a zatim provedite neko vreme opuštajući se kao porodica. Ako imate malu decu, može biti od pomoći da napravite vizuelni raspored. Okačite ga u kuhinji ili na drugoj centralnoj lokaciji u kući tako da svi znaju šta se dešava svaki dan. Ovo može biti posebno korisno u danima kada se dešavaju mnoge različite aktivnosti.
raspored obaveza saveti za mame

Pauze

Kada ste stalno u pokretu, važno je da pravite pauze. Ovo će vam pomoći da se napunite i izbegnete sagorevanje. Obavezno ostavite za sebe svaki dan vreme odmora. Čak i ako je to samo 15 minuta, iskoristite ovo vreme da se opustite i uradite nešto u čemu uživate. Pročitajte knjigu, okupajte se ili jednostavno sedite tiho i dišite. Takođe bi trebalo da zakažete neke zabavne aktivnosti za svaku nedelju. Ovo može biti bilo šta, od izlaska sa prijateljima do pohađanja časa joge. Raditi stvari u kojima uživate pomoći će vam da smanjite stres i olakšate život kao mama.

Iskoristite online kupovinu

Jedan od najboljih načina da uštedite vreme je da iskoristite prednosti online kupovine. Možete naručiti sve, od namirnica do odeće, a da nikada ne izađete iz kuće. Postoji i nekoliko pretplatničkih usluga koje mogu biti od velike pomoći zauzetim mamama. Na primer, možete se prijaviti za uslugu dostave namirnica, tako da ne morate gubiti vreme na vožnju do prodavnice. Ili, ako ne možete da odete u apoteku po lekove, iskoristite prednosti onlajn usluga, gde možete poručiti lekove i platiti ih karticom. Koristeći prednosti onlajn kupovine, moći ćete da uštedite dragoceno vreme. A ko to ne voli? Prateći ove savete, otkrićete da je biti mama lakše nego što izgleda! Samo zapamtite da uzimate stvari dan po dan i tražite pomoć kada vam zatreba. Uz malo planiranja i truda, za kratko vreme ćete postati profesionalac!   Tekst preuzet sa mamahobotnica.rs

Leave a comment

Naš blog

Newsletter signup

Prijavite se na naš Newsletter

Budite prvi obavešteni o svim novinamaPlease wait...Uspešno ste se pretplatili na Newsletter Dve babice.

DveBabice.com © 2021. | SEO & DESIGN DreamMedia