fbpx

Relaktacija – povratak na dojenje

Možda ste imala težak početak dojenja (toliko žena ima!) i onda ste odustala. Sada razmišljaš i želiš da znaš da li i kako da vratiš zalihe mleka i ponovo počneš da dojiš.

 

Ili ste možda ti i tvoja beba bile razdvojene zbog zdravstvenih problema i niste bili u mogućnosti da održite korak sa dojenjem, a želite da pokušate ponovo. Moguće je da je tvoja beba prestala da sisa  pre nekoliko meseci, ali sada izgleda ponovo zainteresovana i želiš da znaš da li je vredno pokušaja.

 

Spremni za neke dobre vesti? To je moguće učiniti!

 

Relaktacija, što jednostavno znači ponovni početak dojenja nakon perioda nedojenja, zahteva marljivost, rad i odlučnost, ali mnogi su to uspešno uradili.

 

Ključno je imati realna očekivanja, naučiti nekoliko trikova za povećanje šansi za uspeh, imati jak sistem podrške – i možda najviše od svega, biti nežna prema sebi na tom putu.

 

Relaktacija – Faktori koji povećavaju uspeh

Dok se upuštate na svoje putovanje sa relaktcijom, važno je shvatiti da su svi ljudi različiti i da reaguju na napore relaktacije sa različitim stepenom uspeha.

 

Neke žene će moći da povrate punu količinu za nekoliko nedelja. Nekima će trebati malo duže, a neke nikada neće uspeti da povrate punu količinu mleka. Ipak, svaka kap majčinog mleka se računa, a pomirenje sa onim što imate je od vitalnog značaja kada radite na relaktaciji.

Međutim, postoje neki faktori koji će odrediti koliko će biti uspešna relaktacija:

 

 • Što je vaša beba mlađa, lakše će se relaktirati. Mame sa bebama do 3-4 me
  seca obično imaju najviše uspeha.
 • Što je vaše beba sisa pre prestanka, lakše ćete ponovo uspostavit
 • i laktaciju.
 • Što više vremena imate za pokušaj dojenja i ispumpavanja, to bolje, jer često i efikasno dojenje i pumpanje je najvažniji fiziološki faktor za relaktaciju.
 • Što je vaša beba više zainteresovana za dojenje, to će ovaj proces biti lakši.
 • Što se više edukujete o tome kako relaktacija funkcioniše, to ćete imati više uspeha.
 • Što više podrške imate od porodice, prijatelja i zdravstvenih radnika, veća je verovatnoća da ćete istrajati i da nećete odustati.

 

Koliko dugo traje relaktacija?

 

relaktacija izmlazavanje

 

Opet, svako telo drugačije reaguje na pokušaje relaktacije. Međutim, možete očekivati da ćete videti neke početne rezultate u roku od oko 2 nedelje nakon prvog pokušaja. Neki stručnjaci veruju da je vreme potrebno za relaktaciju otprilike jednako koliko je prošlo od kako ste prekinuli dojenje.

 

Saveti za izazivanje relaktacije

Proizvodnja majčinog mleka raste i opada tokom vremena dok dojite, a možda ste primetili da je trebalo neko vreme da cela „fabrika mleka“ prestane sa radom, čak i nakon što ste se prekinuli dojenje. Možda ćete i dalje moći da iscedite malo mleka, iako su prošle nedelje ili meseci od poslednjeg dojenja ili ispumpavanja.

 

Proizvodnja mleka funkcioniše ovako: što više mleka napušta dojku, više mleka se stvara. A jedina najefikasnija stvar koju treba da uradite ako želite da relaktirate je da dojite ili pumpate što je češće moguće.

 

Svaka stimulacija dojke – bez obzira da li mleko izlazi u početku ili ne – će dati  vašem telu signal da proizvodi više mleka. Da biste podstakli punu proizvodnju mleka, najbolje je  da dojite ili se ispumpavate 8 do 12 puta dnevno, ili svaka 2 do 3 sata, uključujući najmanje jednom noću.

 

Opet, u početku ćete videti samo par kapi ili uopšte neće biti mleka. Ako nastavite sa dojenjem ili pumpanjem, trebalo bi da počnete da vidite povećanje u roku od dve nedelje. Strpljenje je veoma bitno kod relaktacije.

 

Neće sve bebe odmah prihvatiti dojku, ali ćete se iznenaditi koliko će beba sa zadovoljstvom pokušati, posebno ako ponudite dojku pre spavanja, posle dremke, posle kupanja ili tokom vremena „koža do kože“.

 

Beba i relaktacija

 

 • Neka vaša beba dobija dojku onoliko često koliko želi.
 • Uverite se da je vaša beba pravilno uhvatila dojku, da uzme dobar deo bradavice i areole i da efikasno siše.
 • Nastavite da nudite adaptirano mleko kako bi vaša beba nastavila da raste i napreduje dok obnavljate zalihe mleka. Važno je da ne prestanete sa suplementacijom dok se vaša ponuda ne poveća.
 • Dozvolite da dojenje traje onoliko koliko vaša beba želi — u početku, možete misliti o dojenju kao o „grickalicama“ i da se nadogradite do stvarnih obroka kako se vaša ponuda povećava.
 • Razmislite o korišćenju SNS sistema , koji je ima fleksibilnu cev koja se pričvršćuje za vašu dojku i ide sve do bradavice. Ovo je mnogo bolja opcija davanja dohrane bebi dok ste vi na relaktaciji. Beba sisa i stimuliše dojku dok krz cevčicu koja se nalazi na bradavici dobija dohranu.medela sns sistem za relakataciju

Provedite mnogo vremena koža do kože sa svojom bebom; ovo povećava nivoe prolaktina, što takođe može povećati količinu mleka.

 

AKO BEBA NEĆE DA SISA:

 • Ispraznite dojke pumpicom često, kako biste bili sigurni da ćete postići svoj cilj stimulisanja i pražnjenja grudi svaka 2 do 3 sata ili tako.
 • Razmislite o masaži dojke i ručnom pražnjenju dojke.
 • Razmislite o „pumpanju snage“, gde pumpate nekoliko puta na sat po sat ili dva da biste simulirali klister dojenje, što prirodno povećava snabdevanje.

kontakt koze na kozu

 

 

Razgovarajte sa svojim zdravstvenim radnikom o tome koje biljke je bezbedno da probate i o potencijalnim rizicima bilo kojih suplemenata o kojima razmišljate. Vaš lekar može takođe biti otvoren za prepisivanje lekova koji povećavaju snabdevanje mlekom.

 

 

Saveti za vraćanje bebe na dojku

Mnogi žene smatraju da moraju da povećaju produkciju  mleka pre nego što ponovo zainteresuju svoju bebu za dojenje. Ako je vaša beba i dalje nevoljna čak i nakon što ste povećali zalihe mleka, evo nekoliko stvari koje možete pokušati da ih naterate da ponovo srećno doje:

 

 • Dojite kada su u polusnu, na primer odmah nakon što se probude ili usred noći.
 • Provedite vreme koža do kože sa njima dok oni drijemaju (sve dok možete da ostanete budni!); mogu da vas iznenade i da se sami uhvate dojku.
 • Ograničite bočice i cucle. Pustite ih da isprva koriste vaše grudi za utehu, čak i ako ne dobijaju sve potrebne kalorije od vas.
 • Koristite bočice sa sporim protokom ili probajte hranjenje na čašicu ili kašičicu kako bi se vaša beba navikla na sporiji protok vaših grudi tokom hranjenja.
 • Nastavite da hranite svoju bebu adaptiranim mlekom ili ispumpanim mlekom dok vam ne budu stalno na dojci: Gladna beba neće biti raspoložena za saradnju!
 • Ne nudite grudi kada gladuju; pokušajte prvo između hranjenja.
 • Ponudite dojku dok hodate ili se ljuljate.
 • Ponudite u kadi, u nosiljci ili u mraku.
 • Iscedite malo majčinog mleka na bradavicu pre nego što ponudite dojku.

Strpljenje je ovde od suštinskog značaja. Većina beba će se na kraju vratiti dojenju, ali ako su prilično starije, to bi moglo biti teže. Ako vaša beba nikada više ne doji u potpunosti, to je takođe u redu. Ispumpano mleko u boci je takođe korisno.

 

Vaša beba može da doji samo u određeno doba dana, na primer za spavanje i vreme za spavanje, i to takođe može biti u redu. Zapamtite da ovde možete definisati svoj uspeh.

 

Leave a comment

Naš blog

Newsletter signup

Prijavite se na naš Newsletter

Budite prvi obavešteni o svim novinamaPlease wait...Uspešno ste se pretplatili na Newsletter Dve babice.

DveBabice.com © 2021. | SEO & DESIGN DreamMedia