fbpx

Prirodno izazivanje porodjaja

Termin porodjaja se polako približava, a nema nikakvih naznaka da će porodjaj krenuti samostalno. Mnoge trudnice se uplaše da će im porodjaj biti indukovan od strane lekara. Strah posebno dolazi od toga što se na internetu mogu naći samo negativna iskustva vezana za indukciju.

Ipak, imajte na umu da se samo 5% beba rodi na dan termina porodjaja. Zato se termin porodjaja naziva očekivani termin porodjaja, jer je očekivani, odstupanja ima uvek.

prirodno izazivanje porodjaja

Neke žene se prirodno i bezbedno porode u 42 nedelji trudnoće, neke odmah nakon 37 nedelje, a neke izmedju. I to je sve normalno.

Čučeće te i pronaći na internetu mnoge načine za prirodno izazivanje porodjaja, ali za većinu njih nema naučnih i medicinskih dokaza, zato budite oprezne.

Najčešći načini za prirodno izazivanje porodjaja

Šetnja

Ma koliko mnogim ženama delovalo banalno i glupo, šetnja zaista pomaže. Prilikom šetnje pomažete bebi da se spusti u malu karlicu. Beba svojom glavicom vrši pritisak na cerviks čime podstiče njegovu dilataciju. Šetnja takodje može da pomogne i kada je dilatacija već počela, kao i pri olakšavanju bolova.

Samo nemojte preterivati i premarati se, jer ne želite da na porodjaj odete iscrpljeni.

Sex

Sex neće izazvati porodjaj ukoliko još nije vreme za to, iako se mnoge žene kunu da je pomoglo. Ovaj intimni čin na više načina može da dovede do podsticanja porodjaja.

  1. Sperma sadrži prostaglandine, hormone koji pomažu u razmekšanju i dilataciji grlića.
  2.  Ženski orgazam izaziva pojavu kontrakcija materice. U ovom slučaju Braxton hicks ili lažne kontrakcije – koje ukoliko postanu učestalije i jače mogu da prerastu u prave porodjajne kontrakcije.
  3. Oksitocin – hormon ljubavi jedan je od hormona koji se luči prilikom porodjaja i podstiče kontrakcije materice. Ujedno se luči i prilikom orgazma.

Moguće da vam u ovom periodu trudnoće nije do intimnih odnosa, ali vam ovo možda bude dovoljan razlog da probate.

Stimulacija bradavica

Stimulacija bradavica može stvarno da deluje kao način za prirodno izazivanje porodjaja ili da pomogne u napretku porodjaja koji je zastao ili se usporio. Stimulacijom bradavica dolazi do lučenja oksitocina.

Potrebno je da se stimuliše cela dojka, ne samo bradavice. Probajte sa laganom ritmičnom masažom dojke iznad areole.

Ovo možete uraditi same ili vam može pomoći partner. Takodje može probati i pumpicom za izmlazavanje ali nije neophodno. U toku kontrakcije treba prestati sa stimulacijom dojke.

U Srbiji postoji nekoliko privatnih porodilišta za PRIRODNI porodjaj gde je jedina indukcija koju možete dobiti upravo stimulacija bradavica.

Prokidanje vodenjaka

Prokidanje vodenjaka je procedura koju isključivo radi ginekolog ili babica. Nikako nemojte pokušavati na svoju ruku jer može doći do samopovredjivanja.

Prokidanje vodenjaka je medicinska procedura gde doktor prekida amnionsku kesu koja okružuje bebu i time oslobadja amnionsku tečnost – plodovu vodu.

Prokidanjem vodenjaka oslobadja se prostaglandin koji može da podstakne kontrakcije ili ubrza porodjaj ukoliko je on već krenuo. Većina žena se porodi do 48h nakon spontanog ili asistiranog pucanja vodenjaka.

 

Drugi načini koji mogu da podstaknu porodjaj

Čaj od lista maline

Na internetu ćete pronaći mnogo preporuka za ovaj čaj i ubrzavanje porodjaja, ali nema nikakvih dokaza da stvarno deluje. Moguće je da konzumacija velike količine ovog čaja dovede do intenzivnih kontrakcija materice koje mogu da pokrenu porodjaj, ali vam takodje može izazvati i mučninu i dijareju. Svakako je najbolje da ne pijete veliku količinu ovog čaja ni u ranoj trudnoći niti tokom pokušaja da izazovete porodjaj.

Zbog velikog interesovanja za ovaj čaj kao i njegov uticaj na porodjaj pisćemo uskoro detaljnije.

Ljuta hrana

Mnoge žene se kunu da im je ljuta hrana pokrenula porodjaj. Može da se desi da je upravo ljuta hrana podstakla oslobodjenje prostaglandina u digestivni sistem.

Ipak, ukoliko niste jele ljutu hranu pre trudnoće nije dobra ideja da baš sada počnete ako vam ukus ne prija.

Ananas

Ananas u sebi sadrži prostaglandin te može da podstakne razmekšanje glića materice. Ipak nema čvrstih dokaza za ovo.

U svakom slučaju, ako se odlučite da probate ovu metodu birajte sveži ananas. Posebno pazite na količinu jer prevelika količina može da vam izazove mučninu, povraćanje i dijareju.

Vežbanje i penjanje uz stepenice

Vezbanje i penjanje uz stepenice može imati jednako dejstvo kao i šetnja. Ipak, samo polako kako se ne biste povredili.

Od vežbanja je najbolje da to bude na pilates lopti, nikakve kardio vežbe i vežbe koje zahtevaju nagle pokrete.

Leave a comment

Naš blog

Newsletter signup

Prijavite se na naš Newsletter

Budite prvi obavešteni o svim novinamaPlease wait...Uspešno ste se pretplatili na Newsletter Dve babice.

DveBabice.com © 2021. | SEO & DESIGN DreamMedia