fbpx

Prirodni lekovi protiv prehlade mogu pomoći vašoj bebi ili detetu

Prirodni lekovi protiv prehlade mogu pomoći vašoj bebi ili detetu da se oseća bolje. Dajte im dodatnu tečnost, povećajte vlažnost u vazduhu, koristite aspirator da im pročistite nos i ohrabrite ih da se odmore. Za malu decu i stariju decu, probajte kućne lekove poput tople vode sa medom i – da – pileće supe. Pre spavanja, koristite mentolirano trljanje (za uzrast od 2 i više godina). Takođe možete naučiti svoje starije dete da izduva nos, da ispira grlo slanom vodom i da koristi inhalator.

Ne morate uvek lečiti simptome prehlade. Ako vaše dete izgleda da mu ne smeta zapušen nos ili kašalj. U redu je da preskočite aspiriranje nosa, tople tečnosti i druge lekove i pustite da bolest ide svojim tokom. Ali kada je potrebna pomoć vašem detetu da se oseća bolje, ovi kućni lekovi mogu napraviti veliku razliku.

Kućni lekovi za prehladu kod beba

Prehlada može učiniti bebu prilično nervoznom. Iako ne možete mnogo da uradite da biste ubrzali njihov oporavak (a antibiotici neće pomoći), postoje načini da učinite da se beba oseća malo bolje. Tečnosti – oralno, u vazduhu i kao nazalni tretman – su ključne.

Dodatna tečnost

Vaša beba će se osećati bolje kada je dobro hidrirana, a dodatne tečnosti takođe mogu pomoći da se razblaže nazalni sekret. Dojenje ili češće hranjenje adaptiranim mlekom je najbolji način da vaša beba bude dobro hidrirana. Ako vaša beba ima problema sa dojkom ili flašicom zbog začepljenosti, pokušajte prvo da joj aspirirate nos.

Oprez:

Držite se isključivo majčinog mleka ili formule za bebe mlađe od 6 meseci.

Vlažan vazduh

Udisanje vlažnog vazduha pomaže u otpuštanju sekreta u nosu. Koristite hladni isparivač pare ili ovlaživač u spavaćoj sobi vaše bebe kada spava, odmara ili se igra u sobi.

Oprez: Temeljno očistite i osušite svoj ovlaživač svaki dan. U njemu se mogu skupljati buđ i bakterije, koje onda mogu dospeti u vazduh kada pokrenete ovlaživač.

Umesto da koristite isparivač ili ovlaživač, možete svom detetu dati da se okupa u toploj kupki u kupatilu sa parom. Pustite da topli tuš radi nekoliko minuta pre nego što pripremite kadu. Pustite ih da se igraju u kadi koliko god žele (naravno, pod nadzorom). Topla kupka ima dodatnu prednost u opuštanja vaše bebe.

Ili, možete napraviti sopstvenu parnu sobu:

 • Zatvorite vrata kupatila.
 • Koristite peškir da blokirate prazninu ispod vrata.
 • Pustite toplu vodu u kadi ili tušu nekoliko minuta.
 • Sedite u parnoj sobi sa svojim detetom oko 15 minuta.

Kapi sa slanim rastvorom i nazalni aspirator

Kada su deca suviše mala da bi izduvala nos, fiziološke kapi i nazalni aspirator mogu spasiti dan. Korišćenje aspiratora će očistiti sluz iz nosa vašeg deteta i olakšati mu dojenje i hranjenje. Pokušajte da ga koristite oko 15 minuta pre hranjenja.

Trebaće vam:

 • Aspirator za nos. Kod nas na tržištu imate više vrsta aspiratora. Ima onih koji rade na vakum, zatim za usisivač, oni koji imaju sisaljku za usta i električni.
 • Fiziološki rastvor za nos (slana voda) ili fiziološki sprej za odojčad i decu. Oba su dostupna u apotekama bez recepta.

Fiziološki rastvor

Oprez: Bakterije mogu da rastu u fiziološkom rastvoru, pa ga nemojte držati otvorenim duže od 24 sata.

Da biste koristili fiziološke kapi:

 • Nagnite detetu glavu unazad ili ga položite na leđa sa umotanim peškirom koji podržava njegovu glavu.
 • Iscedite dve ili tri kapi fiziološkog rastvora u svaku nozdrvu.
 • Nežno masirajte nozdrve vašeg deteta. Sačekajte minut ili dva da se fiziološki rastvor razblaži i omekša sluz pre usisavanja.

Lekovi aspirator

Za usisavanje pomoću aspiratora sa gumenom sijalicom:

 • Stisnite sijalicu aspiratora, a zatim nežno umetnite gumeni vrh u nozdrvu vaše bebe. Neki lekari preporučuju i nežno zatvaranje druge nozdrve prstom da biste bolje aspirirali.
 • Polako pustite sijalicu da biste sakupili sluz i fiziološki rastvor.
 • Uklonite špric i stisnite sijalicu da biste izbacili sluz u maramicu.
 • Obrišite špric i ponovite sa drugom nozdrvom.
 • Ponovite ako je potrebno.
 • Očistite uređaj toplom vodom sa sapunom.

Lekovi aspirator 2

Za aspiriranje nosnim aspiratorom na bazi cevi:

 • Uverite se da je čist filter na mestu. (Ovo vas sprečava da ne usisate sluz ili bakterije kroz cev u usta.
 • Stavite kraj cevi na nozdrvu vaše bebe.
 • Stavite usnik u usta i nežno isisajte sluz.
 • Očistite uređaj i filter vrućom vodom za sledeći put.

Savet:

 • Nemojte aspirirati nos svom detetu više od nekoliko puta dnevno jer biste mogli da iritirate sluzokožu nosa.
 • Nemojte koristiti fiziološke kapi duže od četiri dana zaredom jer mogu vremenom isušiti nos vaše bebe, što pogoršava situaciju.
 • Takođe možete koristiti aspirator bez fiziološkog rastvora.
 • Ako se vaša beba uznemiri kada koristite aspirator, pokušajte da koristite samo fiziološke kapi.
 • Ubrizgajte malu količinu u njihov nos, a zatim nežno masirajte nos i pomoću pamučnog štapića prevucite prstom unutar spoljne ivice nozdrva.

Ako je nos vašeg deteta iritiran od trljanja ili duvanja, Nisita® masti ili spreja na sluznicu nosa. Koristite mokri pamučni štapić da uklonite lepljivu sluz oko nosa.

Oprez: Nemojte koristiti nazalne dekongestivne sprejeve za bebu ili malo dete. Lekari ih ne preporučuju deci mlađoj od 6 godina, a često ih ne savetuju ni starijoj deci. Nazalni dekongestivni sprejevi mogu imati neželjene efekte kod male dece i mogu izazvati povratni efekat, što dugoročno pogoršava zapušenost.

Tople tečnosti i pileća supa

Tople, bistre tečnosti mogu biti veoma umirujuće i pomoći u ublažavanju zapušenosti nosa za bebe od 6 meseci i starije. Naučnici su zapravo ispitali sastojke pileće supe i zaključili da to nije mit: ovaj staromodni lek može pomoći u ublažavanju simptoma prehlade kao što je zapušenost nosa. Čorba je dobra alternativa za bebe koje se još navikavaju na čvrstu hranu. Starijim bebama i mališanima možete dati toplu vodu, supu ili čaj od kamilice. Tečnosti poslužite tople, a ne vruće.

Puno odmora

Potrebna je energija za borbu protiv infekcije, a to može istrošiti bebu, malo dete ili dete (pa čak i odrasle). Kada se vaše dete odmara, ono se leči, što je upravo ono što treba da uradi.

Ne brinite ako vaša beba spava više nego obično dok je bolesna. Pustite ih da odu u krevet malo ranije nego obično ili spavaju malo kasnije, ako možete. Vaša beba će možda čak želeti i dodatni san.

U isto vreme, može biti izazovno naterati bolesnu bebu da čvrsto spava. Evo nekoliko saveta koji im mogu pomoći da bolje spavaju:

 • Pokušajte da se držite svoje uobičajene rutine u vreme spavanja.
 • Neka im bude što udobnije pre nego što zaspu. Na primer, koristite aspirator ako imaju sekret i koristite ovlaživač u svojoj sobi.
 • Opustite bebu u toploj kupki. Smiruje je i može pomoći u ublažavanju zagušenja.

Kućni lekovi za prehladu kod mališana i starije dece

Gore navedeni lekovi za bebe su prikladni i za malu decu i stariju decu. Poput beba (i odraslih), starijoj deci je potrebno puno odmora, toplih tečnosti i vlage za lečenje prehlade. Ali mala deca i starija deca takođe mogu da koriste sledeće lekove:

Posebna hrana i piće

Može biti izazovno naterati svoje dete da jede i pije kada se ne oseća dobro. Ali to će im pomoći da se osećaju bolje, brže se oporave i izbegnu dehidraciju.

Za malu decu i stariju decu, ako obična voda nije privlačna, možete dati i voćne smutije, sokove.

Meku, ohlađenu hranu, poput pudinga ili smrznutog jogurta, može im biti lakše da progutaju nego uobičajenu hranu. Takođe možete dati toplu vodu, pileću čorbu ili supu i čaj od kamilice. Tečnosti poslužite tople, a ne vruće.

Med

Med oblaže i smiruje grlo i pomaže u smirivanju kašlja. (Imajte na umu, međutim, kod kašalja pomaže i u čišćenju sekreta.) Neke studije sugerišu da med deluje bolje od nekih komercijalnih sirupa za kašalj u smanjenju kašlja.

Pomešajte med sa vrelom vodom i malo limuna (koji dodaje malo vitamina C), pa ostavite da se napitak ohladi dok ne bude mlak. Takođe možete da date svom detetu med direktno iz kašike. Preporučene doze:

Od 1 do 5 godina: 1/2 kašičice
Od 6 do 11 godina: 1 kašičica
Od 12 i više godina: 2 kašičice

Pošto je med lepljiv i sladak, neka dete opere zube nakon što ga uzme, posebno ako mu ga date pre spavanja.

Oprez: Nikada nemojte davati med bebi mlađoj od 1 godine. U retkim slučajevima može izazvati botulizam kod novorođenčadi, opasnu i ponekad fatalnu bolest.

Mentolirano trljanje

Ovo trljanja (za decu uzrasta od 2 i više godina) mogu da olakšaju disanje i kašalj jer toplota tela vašeg deteta pomaže da se lek oslobodi u vazduh kako bi moglo da diše.

Nanesite tanak sloj na mali deo grudi vašeg deteta. Čuvajte kutijicu van domašaja vašeg deteta.

Izduvavanje nosa

Čišćenje sluzi iz nosa vašeg deteta pomaže im da lakše dišu i spavaju, a generalno im to može olakšati osećaj zapušenog nosa. Mnoga deca ne savladaju duvanje nosa do najmanje 4 godine, ali neka to mogu oko 2 godine – ako im date neke smernice.

Saveti za učenje duvanja nosa:

 • Pokažite kako se to radi. Za neku decu, to je sve što je potrebno.
 • Objasnite da izduvavanje nosa „disanje unazad“.
 • Neka vaše dete drži jednu nozdrvu zatvorenu i
 • vežbajte nežno izduvavanje vazduha iz druge nozdrve.
 • Naučite ih da nežno duvaju i objasnite da im prejako duvanje može povrediti uši.
 • Naučite ih da bacaju korišćene maramice u smeće i da peru ruke ili da koriste gel za dezinfekciju ruku na bazi alkohola nakon izduvavanja nosa.
 • Budite sigurni da znaju da ne trljaju oči nakon izduvavanja nosa (kako ne bi završili sa infekcijom oka).

Ako je nos vašeg deteta bolan od šmrkanja i duvanja, možete mu utrljati malo vazelina ili druge masti za decu oko nozdrva.

Grgljanje slanom vodom

Grgljanje slanom vodom je cenjeni način da se umiri bol u grlu. Takođe pomaže u čišćenju sluzi iz grla.

Rastvorite 1/2 kašičice soli u čaši tople vode i promešajte. Dodajte kap ili dve svežeg limunovog soka ako se vašem detetu sviđa ukus.

Mnoga deca neće naučiti da ispiraju grlo sve dok ne budu u školskom uzrastu ili starija, ali neka deca to mogu i ranije.

Potrudite se da vaše dete ispira grlo tri ili četiri puta dnevno dok je bolesno. Neka mlađe dete ispira grlo samo ako je voljno i tako će se osećati bolje.

Nekoliko saveta kako naučiti dete da ispira grlo:

 • Vežbajte sa običnom vodom.
 • Recite svom detetu da podigne glavu i pokuša da zadrži vodu u zadnjem delu grla, a da je ne proguta.
 • Kada im bude prijatno da to rade, neka pokušaju da ispuštaju grgljajuće zvukove u grlu. Pokažite im kako to izgleda i zvuči tako što ćete sami demonstrirati ispiranje grla.
 • Podsetite ih da ispljunu vodu radije nego da je progutaju.

Leave a comment

Naš blog

Newsletter signup

Prijavite se na naš Newsletter

Budite prvi obavešteni o svim novinamaPlease wait...Uspešno ste se pretplatili na Newsletter Dve babice.

DveBabice.com © 2021. | SEO & DESIGN DreamMedia