fbpx

Priprema za dojenje u trudnoći

Da li ste znali da dok ste u majcinom stomaku vase grudi krecu da se pripremaju za dojenje, da bi tek u trudnoci usle u zavrsnu fazu pripreme? Fascinantno zar ne?

Jedan od prvih simptoma trudnce koji cete osetiti jeste osetljivost grudi. Posebno u prvih 12 nedelja trudnoce grudi su veoma osetljive, cak i bolne na dodir i nadrazaje. Polako krecu da se povecavaju u obimu. Bradavice i areole ( taman krug oko bradavica) dobijaju tamniju boju nego pre trudnoce.

Na areola dolaze do izrazaja male kvrzice nalik bubuljicama, to su Mondgomerijeve žlezde. Mondgromerijeve zlezde imaju veoma bitnu ulogu, a to je lucenje masnog premaza koji ima za cilj da stiti bradavicu.

Nakon 16 nedelje trudnoce, u vasim grudima krece da se stvara prvo mleko – kolostrum. Neke zene mogu primetiti zuckast iscedak iz bradavice jos u toku trudnoce, a neke ne. U svakom slucaju ne brinite, i jedna i druga situacija je sasvim normalna i ne znaci da cete ili necete imati mleka nakon porodjaja.

Nega dojki tokom trudnoce

Odrzavanje PRAVILNE higijene dojke tokom trudnoce je veoma znacajna u pripremi za dojenje .

Sta ustvari znaci pravilna higijena dojeke? Veoma je bitno da redovno perete dojke i u trudnoci i tokom dojenja, da ih odrzavate cistim i suvim. Dojke treba prati neznim sapunima ili gelovima za tusiranje, nakon pranja bradavice i areole susiti tapkanje, nikako trljanjem.

Saveti kao sto su trljanje bradavica ostrim peskirom da bi ocvrsnule, mazanje bradavica uljima u toku trudnoce i njihove pritiskanje da bi navikle na pritisak i da bi se izvukle , ne slusajte. Ti saveti imaju vise stete nego koristi, a evo i kako:

  1. Trljanje bradavica ostrim peskirom nece ih ocvrsnuti vec ce skinuti prirodni zastitni sloj sa njih i izazvati suvocu.
  2. Mazanje bradavica raznim uljima dovesce do toga da prevari vas organizam, pa ce same Mondgomerijeve žlezde prestati da obavljaju svoju prirodnu funkciju misleci da su bradavice dovoljno zasticene ( isto vazi i za preteranu upotrebu lanolina za ragade nakon porodjaja)
  3. Izvacenje bradavica i njihove pritiskanje moze imati i negativan uticaj na samu trudnocu.

 

Nas savet:

Vase telo se samo priprema na prirodan nacin, zato nema potrebe da vi bilo sta cinite osim da odrzavate pravilnu higijenu. Ono sto vi mozete da uradite je da se tokom trudnoce edukujte o dojenju, potrazite osobu koja ce vam biti podrska u dojenju nakon porodjaja. To moze biti i prijateljica, sestra ili bilo ko drugi sa pozitivnim iskustvom u dojenju.

Leave a comment

Naš blog

Newsletter signup

Prijavite se na naš Newsletter

Budite prvi obavešteni o svim novinamaPlease wait...Uspešno ste se pretplatili na Newsletter Dve babice.

DveBabice.com © 2021. | SEO & DESIGN DreamMedia