fbpx

PCOS i menstrualni ciklus

PCOS je najzastupljeniji hormonski poremećaj kod žena. Zahvata 5-10% svetske ženske populacije, mada se smatra da je učestalost mnogo veća. Da bi smo razumeli uticaj PCOS-a na menstrualni ciklus, moramo prvo da znamo šta je menstrualni ciklus. 

Menstrualni ciklus

Mnoge žene misle da je menstrualni ciklus samo krvarenje koje se svakog meseca javlja iz njhove materice. Zapravo to krvarenje se naziva menstrualno krvarenje tj. menstruacija. Menstrualni ciklus je mnogo složeniji, traje mnogo duže i ima više činilaca. Svakog meseca mozak, jajnici i materica prate svoj ustaljeni ritam kako bi se pripremili za trudnoću. Pored ovih organa u menstrualnom ciklusu učestvuju i hormoni. FSH i LH koje luči hipofiza, i estrogen i progesteron koje luče jajnici. Normalni menstrulani ciklus traje 21-35 dana. Računa se od prvog dana poslenje menstracije do prvog dana naredne menstruacije. Menstruacija tj. menstrualno krvarenje traje u proseku 2-7 dana.

Faze mesntrualnog ciklusa

Sam menstrualni ciklus ima 3 faza, i to su: 1. Faza je FOLIKULARNA faza. Ona pocinje od prvog dana menstruacije i traje do ovulacije. U ovom periodu u jajniku se pod dejstvom hormona formiraju 5-20 malih folikula – cista. Samo jedan od njih će narasti i sazriti u dominantni folikul i oslobodiće se iz jajnika kao zrela jajna ćelija. Kako folikuli sazrevaju povećava se nivo hormona estrogena koji podstiče zadebljanje zida materice – endometrijuma. Ukoliko dodje do trudnoće, endometrijum ima za cilj da prihvati oplodjenu jajnu ćeliju. Trajanje ove faze se razlikuje od žene do žene. faze menstrualnog ciklusa 2. Faza je faza OVULACIJE. U ovoj fazi dolazi do naglog rasta hormona LH, što podstiče oslobodjenje jajne ćelije iz jajnika. Ova faza traje oko 24h i u njoj se dešava oplodnja. 3. Faza je LUTEALNA faza. Ona pocinje od ovulacije i traje do pocetka nove menstruacije ili do začeća ukoliko do njega dodje. Na mestu gde je došlo do pucanja jajnika stvara se žuto telo. Žuto telo proizvodi progesteron i male količine estrogena koji imaju za cilj da zid materice ostane zadebljan. Ukoliko dodje do trudnoće, progesteron ostaje povišen. Ako do trudnoće ne dodje, žuto telo polako nestaje i nivo progesterona opada. To prouzrokuje odlubljivanje endometrijuma – nama poznato kao menstruacija. Ova faza traje 14 dana. Za razliku od folikularne faze koja se razlikuje po trajanju od zene do zene , lutealna faza je konstanta, 14 dana.

Uticaj PCOS na menstrualni ciklus

PCOS je najzastupljeniji hormonski poremećaj kod žena. Zahvata 5-10% svetske ženske populacije, mada se smatra da je učestalost mnogo veća. U normalnom stanju, jajnici proizvode muški hormon u malim količinama, dok je u slučaju PCOS-a količina androgena koju jajnici proizvode mnogo veća. pcos U prvojfazi ciklusa, stavraju se više manjih folikula u jajnicima, ali ni jedan od njih ne može da dostigne veličinu dominantnog folikula i time pokrene ovulaciju. Kao rezultat toga javlja se nizak nivo estrogena i progesterona, a FSH i LH su van ravnoteže. Menstrualni ciklus kod PCOS je neredovan. Kod nekih žena traje i po 40 dana, a kod nekih i po par meseci. Često ovakvi ciklusi budu bez ovulacije. Krvarenje zna da bude produženo, obimno i sa ugrušcima. Često se zbog neredovnih ciklusa dijagnostikuje još u toku puberteta, ali može da se javi i kasnije u životu zbog lošeg životnog stila.  

Leave a comment

Naš blog

Newsletter signup

Prijavite se na naš Newsletter

Budite prvi obavešteni o svim novinamaPlease wait...Uspešno ste se pretplatili na Newsletter Dve babice.

DveBabice.com © 2021. | SEO & DESIGN DreamMedia