fbpx

Letovanje sa bebom

Sam dolazak bebe predstavlja preokret u životu roditelja na svim poljima i jasno vam je da je prvih par meseci neophodno da novorođenče provodi u ukutkanom domu pored majke, odnosno oba roditelja, gde su uvek idealni uslovi prilagođeni novorođenim bebama. Prve mesece poželjno je provoditi u miru, radi što boljeg oporavka majke od porođaja i adaptacije bebe na vanmaterični život, njihovog međusobnog povezivanja, zatim sticanja rutine hranjenja, kupanja, spavanja i ostalih obaveza koje dolaze zajedno sa rođenjem bebe.

Novorođenče u prvim nedeljama nema još uvek dovoljno razvijenu cirkulaciju i termoregulaciju, pa je sklono rashlađivanju i lakom pregrejavanju. Majka koja doji prve nedelje koristi da se uspostavi laktacija i proces ponude i potražnje, pored toga što se fizički i emocionalno oporavlja od porođaja. Po svemu ovome zaključujemo da nije preporučljivo ići na letovanje pre navršenog trećeg meseca od rođenja.

Letovanje sa bebom/malim detetom može biti veoma izazovno i stresno za oba roditelja. Zato je veoma bitno da se adekvatno pripremite za to.

Kada je beba dovoljno velika za putovanja, savetujemo da koji dan ranije zakažete kontrolni pregled u savetovalištu kod vašeg pedijatra, kako bi detaljno pregledao bebu da li je potpuno zdrava, posavetovao vas o nezi vašeg deteta, a uz to i da vam prepiše terapiju koju biste poneli u sklopu putne apoteke. Dobro je da vam za svaki lek naglasi kako se dozira, u kojim situacijama, na osnovu uzrasta i težine vašeg deteta i njegovim potrebama. Kako biste imali dodatnu sigurnost na putovanju, dobro je da pre puta obezbedite zdravstveno osiguranje da se raspitate gde su najbliže zdravstvene ambulante i apoteke u mestu za koje se odlučite da ćete letovati.

Što se putne apoteke tiče, naš savet je da uvek krenete dobro opremljeni, jer radno vreme apoteka i dostupnost lekara u svakom momentu može da se promeni.

Obavezno ponesite:

 • toplomer koji provereno radi
 • antipiretik (brufen, nurofen ili blok maks, čepiće eferalgana ili paracetamola)
 • antihistaminik (sirup i u obliku kreme)
 • antibiotik širokog spektra ( npr. za decu stariju od 6 meseci sirup Cefzil – nerastvoren, pitajte za uputstvo kako se rastvara i obavezno zapišite kako i koliko se dozira)
 • pored antibiotika, dobro je imati pri ruci i enterofuril sirup, ako se dese problematični prolivi
 • probiotik i par ampula simbiotika (liobif)
 • eletroliti za bebe ili rehidran
 • kapi za nos, uši i oči, po savetu lekara
 • fizioloski rastvor
 • nosko, za aspiriranje sadržaja iz nosa, par zelenih igli i par špriceva (za fiziološki rastvor ili za doziranje leka)
 • jod, hidrogen, sterilne gaze, flasteri
 • sprej za grlo (apis gola)
 • krema sa zaštitnim faktorom 50 spf
 • kremica protiv opekotina od sunca (mada je i Pantenol u spreju odlično rešenje)
 • zaštitna krema protiv komaraca i one koje mogu da se mažu kada dodje do ujeda (hiperhamagel) ili kada se ujedi inficiraju (stanicid, elocom)
 • bebi kozmetika, pampers i vlažne maramice koje inače koristite
 • ako se dete hrani adaptiranom formulom, poželjno je da ponesete dovoljnu količinu za sve vreme letovanja, a mi savetujemo da ponesete i vodu koju je dete inače pilo

Dobro je da obezbedite i sebe, pa vam savetujemo da ovo prethodno pobrojano za bebe ponesete i za sebe, samo prilagođeno vama (posebno vodite računa ako dojite bebu da terapija bude kompatabilna sa dojenjem) i ako imate redovne terapije obavezno ponesite dovoljno (broj dana koliko ste na odmoru i za svaki slučaj nekoliko dodatnih, ukoliko se desi da vam ispadne tableta ili slično).

Dakle, za vas bi bilo dobro da ponesete:

 • antipiretik (brufen od 400mg i šumeći eferalgan sa vitaminom C)
 • antibiotik širokog spektra (npr. Cefzil, Pancef)
 • enterofuril kapsule (kod smrdljivih, prolivastih stolica)
 • probiotike
 • rehidran
 • zaštitni faktor
 • antihistaminik (tablete)

A sve ostalo što se tiče kremica i prve pomoći, dovoljan je jedan paket koji smo već prethodno pobrojali.

Najpraktičniji način putovanja sa bebom/malom decom je putovanje vašim automobilom, jer ćete morati da ponesete baš dosta toga što se čini neophodnim (garderobica za slojevito oblačenje, peškiri, posteljina za bebu, kozmetika, pampers, igračke, kolica…), pauze možete praviti kad god želite ili imate potrebu za tim, beba može spavati u sedištu ili u vašim rukama. Apsolutno sve možete prilagoditi vama. Dobro je da pri ruci imate presvlaku za bebu/dete, vlažne i papirne maramice, vodicu za piće, pelenicu za brisanje ako se dete oznoji, lagani pokrivač kada zaspi i po neku igračkicu.

Što se odabira destinacije tiče, preporučujemo da birate bliže destinacije/zemlje koje su prilagođene odmorima sa decom. Dobro je da birate početak ili kraj leta kada je dovoljno toplo da se može veći deo dana boraviti napolju, a ipak su niže temperature nego usred leta kada su i veći rizici od sunčanica, opekotina ili bilo kojih drugih reakcija na sunce. Ako govorimo o primorju, dobro je da su plaže peskovite i čiste, da ima prirodnog hlada ili da osigurate da sa sobom imate suncobran, voda da je topla sa dužim plićacima koji se postepeno produbljuju. Olakšavajuće za vas bi bilo da vam je smeštaj u blizini plaže zbog svih rekvizita i opreme koju ćete nositi sa sobom pri svakom izlasku na plažu i da u blizini smeštaja imate market.

Boravak na plaži

Boravak na plaži bi trebalo da izbegavate u periodima najvećeg zračenja sunca, od 10/11h do 16/17h. Detetova koža mora uvek biti zaštićena kremom namenjenom uzrastu deteta sa visokim faktorom zaštite (spf 50), glavica deteta treba da je uvek zaštićena šeširićem i ako dete prihvata poželjno je zaštititi i nežne bebine okice naočarima za sunce. Na plaži treba uvek poneti dovoljnu količinu vode. Ako se beba hrani formulom, razmotrite način pakovanja i čuvanja formule. Ako hranite dete, tj. bebu na plaži, poželjno je da nosite gotove kašice ili ako preferirate da lično spremate, dobro je da pripremljenu kašu spakujete u male teglice koje ste prethodno pasterizovali, kako biste izbegli brzo kvarenje hrane na suncu. Pored toga, ponesite bebi poseban peškir, laganu pokrivku u slučaju da zaspi na plaži (tanku i pamučnu, može i pelena), par laganih presvlaka, dovoljno pampersa i cuclu ako je dete koristi, omiljene igračke i po potrebi kolica ili autosedište.

Sunčanica, dijareja, povraćanje

U slučaju da se desi da dete dobije sunčanicu, najbitnije je dati antipiretik po savetu lekara, rehidrirati dete vodom, elektrolitima, sokom ili hladnim čajem (češće u malim količinama) i rashlađivati tuširanjem mlakom vodom i ne brisati peškirom dete. Simptomi sunčanice kod male dece su: temperatura, crvenilo, zajapurenost, malaksalost, pospanost, glavobolja, razdražljivost (plačljivo dete), mučnine, povraćanje, vrtoglavice. U slučaju povraćanja koja se ponavljaju, potreban je pregled lekara da bi se ustanovilo da li pored sunčanice nije prisutna i neka od infekcija.

Može se javiti i gubitak svesti, mada se to češće dešava kod adolescenata usled pada pritiska i u najvećem broju slučajeva je trenutni simptom. U tim slučajevima je potrebno položiti dete na pod sa odignutim nogama i nastaviti sa rashlađivanjem. Ako je dete po buđenju i dalje konfuzno i slabo komunicira, potreban je pregled lekara.

Sledećeg dana bi dete trebalo da odmara u hladovini (rashlađenoj prostoriji) uz što više tečnosti.

U slučaju dijareje kod malog deteta, važno je rehidrirati dete čestim pojenjem u malim količinama i uključiti probiotik. Pojiti dete elektrolitima, čajem, prokuvanom i ohlađenom vodom. Ako majka doji, poželjno je stimulisati dete na što češće podoje. Ako je starija beba koja jede i nemlečnu ishranu, potrebno je korigovati ishranu i ne davati detetu žitarice (ovas, kukuruz i slično), presno mleko (ovo ne važi za majčino mleko i formulu), sveže voće i povrće, masna mesa i masnoće (ulje, puter), već pored redovne rehidratacije davati supice, pečenu jabuku, dvopek, bareni: krompir, pirinač, šargarepicu.

Kod povraćanja, najbolje je prekinuti sa davanjem bilo kakve tečnosti, a pogotovo hrane, barem dva sata od poslednjeg povraćanja. Detetu možete da isperete usta posle povraćanja. Nakon par sati od kad se umirilo povraćanje, započeti sa postepenim davanjem tečnosti u malim količinama (elektroliti, čaj, supica). Ako se povraćanje ne javi ponovo, može se započeti i sa postepenim unosom hrane (bareni krompir, pirinač, šargarepica…). Ako se javlja, potreban je pregled lekara i dodatna terapija.

Iako je izazovno, letovanje sa bebom/detetom je poželjno jer morska voda, kupanje i sam boravak pored nje, ima brojne benefite za sve nas. Bitno je da budete pažljivi, da ne paničite i da maksimalno uživate u odmoru sa svojom porodicom.

Leave a comment

Naš blog

Newsletter signup

Prijavite se na naš Newsletter

Budite prvi obavešteni o svim novinamaPlease wait...Uspešno ste se pretplatili na Newsletter Dve babice.

DveBabice.com © 2021. | SEO & DESIGN DreamMedia