fbpx

Kako izgleda vaginalni porodjaj

Vaginalni porodjaj ili prirodni porodjaj kod većine žena izaziva strah. Posebno kako se očekivani termin porodjaja približava. Bilo da se prvi put srećete sa vaginalnim porodjajem ili ste imale loše iskustvo predhodnog puta, pojava straha je sasvim normalna.

vaginalni porodjaj

Koliko dugo traje vaginalni porodjaj?

Na ovo pitanje nema tačnog odgovora. Sam vaginalni porodjaj može da traje i par dana ali i svega par sati. Prosek trajanja koji se uzima je oko 12-24h za prvorotke i 8-10h za višerotke. Prvi porodjaj obično duže traje od drugog i trećeg.

Kako izgleda vaginalni porodjaj?

Vaginalni porodjaj sastoji se od četiri porodjajna doba koja uključuju dilataciju grlića, radjanje bebe i radjanje placente. Svako porodjajno doba se razlikuje i po činu i po dužini.

Prvo porodjajno doba

Prvo porodjajno doba je doba dilatacije. Počinje skraćivanjem i dilatacijom grlića i završava se kada dilatacija dodje do 10 cm. Prvo porodjajno doba je ujedno i najduže. Sastoji se od tri faza: rani porodjaj, aktivni porodjaj i prelazna faza. Pre početka prvog porodjajnog doba moguće je da ćete osetiti Braxton Hick kontrakcije – lažne kontrakcije, primetićete da se beba spustila niže. Mogu se čak javiti i bolovi nalik na menstrualne u donjem delu stomaka i u krstima. Ispadanje sluznog čepa se takodje može javiti u ovom periodu. Svi ovi simptomi su nesigurni znaci početka vaginalnog porodjaja i mogu se javiti neposredno pre početka porodjaja ili čak i par nedelja pre.

Rani porodjaj

Rani porodjaj je prva faza prvog porodjajnog doba. Počinje skraćivanjem i dilatacijom grlića i traje do dilatacije grlića od 4 cm. U toku rane faze porodjaja kontrakcije postaju učestale u pravilnim vremenskim razmacima. Za razliku od pripremnih kontrakcija ne prolaze nakon promene aktivnosti ili položaja. Ukoliko niste sigurne da li su u pitanju porodjajne kontrakcije ili pripremne najbolje je da prošetate pa zatim odmorite. Ako se intezitet i vreme kontrakcija ne promeni tokom promene aktivnosti nego ostane isti tj njihov intezitet se ne smanji, vreme izmedju njih se ne produži ili u potpunosti ne nestanu vrlo je verovatno da su u pitanju prave porodjajne kontrakcije.

Tokom regularnih kontrakcija vaš grlić počinje da se skraćuje i dilatira. Kod nekih žena se dilatacija odvija brže a kod nekih sporije. Kako se rana faza porodjaja nastavlja, beba počinje da se spušta u malu karlicu. Beba svojom glavicom vrši pritisak na grlić materice što dodatno podstče njegovu dilataciju.

U toku rane faze porodjaja kontrakcije će postajati jače, trajaće duže i javljaće se na manjim vremenskim razmacima. U ovoj fazi ćete primetiti da još uvek možete da razgovarate i krećete se normalno tokom kontrakcija.

Ovo je pravo vreme da odmarate, Zauzmite odgovarajući položaj, ili šetajte ukoliko vam je tako lakše. Pokušajte da što više ovog perioda provedete u udobnosti svoga doma.

Aktivni porodjaj

Tokom ove faze kontrakcije postaju jače i duže, a samim tim i učestalije. Verovatno će vam sada biti teže da mislite ili radite bilo šta drugo u toku kontrakcija. Kako kontrakcije postaju intenzivnije vreme izmedju njih postaje sve kraće.

Zapamtite da ono što osećate tokom kontrakcija je moć vaše materice koja konstantno radi na tome da se vaš glić otvori.

Ova faza traje od dilatacije grlića 4 cm i traje dok glić ne dostigne širinu od 7 cm – kada počinje prelazna faza. Što znači da je ova faza kraća od rane faze porodjaja. Vaše telo je već ustalilo ritam kontrakcije i dilatacije grlića pa ova faza može da potraje svega 30 min do par sati.

Ukoliko su vaše kontrakcije i dalje neredovne do momenta kada aktivni porodjaj krene, vaš doktor ili babica će proveriti bebinu poziciju. Nekim bebama je potrebna pomoć kako bi se našle u idealnoj poziciju kako bi se porodjaj nastavio.

Prelazna faza

Prelazna faza je poslednja faza prvog porodjajnog doba, a ujedno i poslednja faza pre rodjenja bebe. Traje od dilatacije grlića 7cm do potpune dilatacije od 10cm. Najbolnija je od svih faza ali i najkraća. Kontrakcije su ovom periodu najbolnje, dostižu svoj maksimum a period izmedju njih je sve kraći. Iskoristite period izmedju kontrakcija za odmor.

Tokom ove faze vaše telo se priprema i za sam čin rodjenja bebe. Kod mnogih žena može da dodje do naleta adrenalina u ovom periodu što može da se manifestuje pojavom drhtavice, preznojavanja i/ili pojavom mučnine.

Drugo porodjajno doba

Nakon što se vaš grlić materice potpuno dilatiran, beba može da prodje kroz malu karlicu u porodjajni kanal do spoljašnjeg sveta. Tokom ove faze žena oseća snažnu potrebu da gura – napon. Ovo porodjajno doba je znatno kraće od prvog, ali kao i kod prvog porodjajnog doba vreme trajanja se razlikuje od žene do žene.

Nakon što se glavica bebe pojavi na vaginalnom otvoru i rodi, ostatk tela bebe rodiće se u svega par napona.

U većini slučajeva ovo porodjajno doba traje 15min do 3h.

Treće porodjajno doba

Treće porodjajno doba je najkraće i najmanje bolnije od svih. U ovom periodu radja se posteljica. Traje svega 5-30 minuta. Kontrakcije su i dalje prisutne ali mnogo manje bolnije. Babica će vas uputiti kada da se napnete kako bi se posteljica rodila. Nakon rodjenja posteljice babica će je pregledati kako bi utvrdila da je posteljica cela, tj da neki deo nije ostao u materici.

Ukoliko se desilo da je deo posteljice ostao u materici, ginekolog će odraditi reviziju materice.

Četvrto porodjajno doba

Za razliku od prva tri ovo nije zaista porodjajno doba. Ipak služi za praćenje žene i njenog stanja nakon porodjaja, kako bi se na vreme ustanovilo ukoliko dodje do nekih problema.

Ovo porodjajno doba traje 2h. Za to vreme žena je i dalje na porodjajnom stolu, odmara. Prati se njeno stanje i vaginalno krvarenje. Ženi se savetuje da ne spava kako bi moglo da se prati stanje svesti.

Nakon 2h od porodjaja porodilja se prebacuje na odeljenje akušerstva gde će biti smeštena sa svojom bebom do odlaska kući.

Leave a comment

Naš blog

Newsletter signup

Prijavite se na naš Newsletter

Budite prvi obavešteni o svim novinamaPlease wait...Uspešno ste se pretplatili na Newsletter Dve babice.

DveBabice.com © 2021. | SEO & DESIGN DreamMedia