fbpx

Ishrana tokom trudnoće i dojenja

U ranoj trudnoći vaše telo doživljava val hormona, koji mogu dovesti do pojačanih simptoma trudnoće (poput mučnina i umora) i upravo ti simptomi mogu vam stvoriti privremenu averziju prema hrani.

Progesteron naročito može izazvati nelagodnost u probavi, kao sto su zatvor i refluks. Takodje utiče na olabavljenost zidova krvnih sudova, što rezultira niskim krvnim pritiskom. Jos niz promena i simptoma postoje koje možemo nabrajati, ali svakako je poenta priče ta da, ako niste pre trudnoće, onda trudnoća jeste pravo vreme kada ćete početi da brinete šta i kako unosite u sebe, i na sebe (ovde mislimo na kozmetičke preparate i sredstva koja koristite u svakodnevnoj nezi )

Ishrana tokom trudnoće

Tokom cele trudnoće trebate radije birati hranu koja:
– ima bogatu nutritivnu vrednost (vitamine, minerale, makronutrijente) umesto praznih kalorija (slatkiši, grickalice, kupovni sokovi puni sećera, peciva, testenine…) ,
– Hrana koja će vas lepo zasiti bez stvaranja osećaja težine u stomaku, tj da je laka za probavu i osetljiv želudac, da ne dovodi do nadimanja i teškog stomaka
– je bogata hranljivim sastojcima koji su potrebni i mami i bebi
– je jednostavna za pripremu (što više svežeg) i ukusna
– je dobra za podizanje imuniteta
– je bez štetnih aditiva, emulgatora i sa nepotrebnom velikom količinom soli ili šećera, boja…

ishrana trudnica

Posebnu pažnju trebate obratiti na unos odredjenih vitamina i minerala poput folne kiseline, gvozdja, kalcijuma, kalijuma, vitamina C, omega 3 masne kiseline i proteina.

Ishrana kod mučnina u trudnoći

Kod mučnina savetuju se češći, a manje obilni obroci. Izbegavajte začinjenu hranu. Birajte hladnu hranu poput jogurta ili voćnih jogurta, sireva (može u kombinaciji sa orašastim plodovima, npr orasima). Vruća hrana emituje mirise što može pogoršati osećaj mučnine.
Takodje je dobro imati suve grickalice pri ruci pri napadu gorušice kao što su krekeri, pereci, suve žitarice sa niskim sadržajem šećera, svez kupus, sirove bademe, par zrna pirinča…
Ne zaboravite da unosite dovoljnu količinu vlakana koje možete pronaći doslovno u svom povrću i žitaricama. Integralni, heljdin, ražani ili beskvasni hleb – biće sasvim dobar izbor.

Ishrana kod zatvora u trudnoći

Ako vas baš muči konstipacija, unosite bar jednu čašu probiotskog jogurta na dan i izbegavajte stvari kao što su crna čokolada i slatkiši, koji vam mogu dodatno pogoršati tegobe.

Ishrana tokom dojenja

Pravilna i uravnotežena, tj izbalansirana ishrana koja je bila u toku graviditeta, sa malim izmenama u potpunosti će zadovoljiti sve potrebe organizma majke i u toku laktacije. Prve dve nedelje puerperijuma hrana treba da je laka, tečna, raspoređena u 5-6 manjih obroka dnevno u pravilnim vremenskim razmacima, i ne preskakati obroke . Akcenat treba staviti na kvalitet hrane, a ne na količinu (sto je takodje važilo i tokom trudnoće)
Ukupna količina tečnosti treba da iznosi oko 3 litara dnevno ili više ( blagi čajevi – kamilica, kopriva, anis, komorač- podstiču stvaranje mleka i ublažavaju grčeve i gasove i kod mame kao i kod beba, zatim prirodni domaći voćni sokovi, razni kompoti…)

Važne smernice za ishranu tokom dojenja

Proteini ( meso, jaja, mlečni proizvodi, orašasto voće…) su potrebni za rast i razvoj mišića, što je u trudnoći bilo jako značajno kao podrška rasta materice, a tokom perioda laktacije značajni su za proizvodnju mlečnih proteina, pa je razumljivo što se kod dojilje javlja pojačana potreba za njima.

Žena u laktaciji treba da uzima 2 grama proteina na 1 kg/tt. Istraživanja kažu da deficit u proteinima u ishrani dojilja odražava se u vidu smanjenje otpornosti odojčeta prema infektivnim bolestima.
Ugljeni hidrati i masti treba da obezbede 50-60% kalorijske vrednosti, i neophodni su da se održi normalna koncentracija laktoze u mleku. Od masti preporučljiva su ulja poput ribljeg ulja, lanenog ulja, maslinovog, hladno cedjenog kokosovog ulja i ulja iz koštunjavog voća…

ishrana trudnica i dojilja

Zablude o zabranjivanju svežeg voća i povrća u toku laktacije pogrešne su. Naprotiv, ishrana bez voća i povrća deficitna je, smanjuje se sadržaj minerala i vitamina u mleku, što može da dovede do niza posledica po zdravlje deteta ( koristiti pre svega sveže povrće u vidu salata, zatim grilovano, bareno, dinstano, a voće možete jesti sveže ili kuvano kao kompot – najbolje nezasladjeno ).

Dnevne potrebe za gvožden nisu povećane u toku laktacije, jer se u mleku izlučuje vrlo malo ovog minerala ( osim ako dojilja nije anemična, što će nadoknadjivati terapijom po savetu hematologa).

Kalcijuma je potrebno 2000 mg uz odgovarajuću količinu fosfora…

Potreban je i dovoljan unos biljnih vlakana kroz žitarice kao što su:

 • crni integralni hleb,
 • integralni dvopek,
 • tonus hleb,
 • pahuljice – ovsene, ražane, pirinač, proso, kinoa…

Šta izbegavati od namernica tokom trudnoće i dojenja?

Hrana i piće koje trebate izbegavati i tokom trudnoće i tokom laktacije su: slatka, masna i začinjena hrana, kao i slatke i kupovne sokove, gazirane sokove, grickalice, suhomesnato, neproverena i nedovoljno termički obradjena mesa. Isto važi i za mleka i mlečne proizvode (mora da bude pasterizovano ili na bilo koji nacin termički obradjeno). Majonez, kečap, paštete i ostale preradjevine koje sadrže puno aditiva i konzervanasa. Kafa, zeleni i crni čaj sadrže kofein. Kofein je jak stimulans, a često može da uzrokuje gasove kod bebe.

Alkohol nije zabranjeno ali nema preporučene bezbedne doze, a preterana količina može vrlo negativno uticati na bebu.

Namirnice koje mogu i bebi ali i vama da izazovu grčeve, nadimanje i alergije i koje bi trebalo izbaciti u prvih par meseci su:

 • pasulj,
 • grašak,
 • sočivo,
 • soja,
 • bob,
 • boranija,
 • kupus,
 • brokoli,
 • karfiol,
 • pečurke,
 • citrusi,
 • jezgrasto voće,
 • masna i začinjena hrana.

Leave a comment

Naš blog

Newsletter signup

Prijavite se na naš Newsletter

Budite prvi obavešteni o svim novinamaPlease wait...Uspešno ste se pretplatili na Newsletter Dve babice.

DveBabice.com © 2021. | SEO & DESIGN DreamMedia