fbpx

Hematom u trudnoći

Hematom u trudnići – Krvarenje u trudnoci je jako cesta pojava, ali ne znaci i da je normalna. Uzroci krvarenja mogu biti razliciti, ipak vecina njih ne predstavlja opasnost za majku i bebu.

Jedan od takvih uzroka jeste hematom. Pojava hematoma u trudnoci je jako cesta pojava posebno u prvim mesecima trudnoce. Na osnovu ankete koje smo radile na nasem instagram profilu, od svih trudnica koje su se susrele sa krvarenjem u trudnoci, kod 1/3 je bio uzrok krvarenja upravo hematom sto ga po rezultatu nase ankete stavlja na prvom mestu kao uzrok krvarenja u trudnoci.

Ipak, ono sto je veoma vazno da zapamtite jeste da pojava hematoma u trudnoci ne znaci nuzno da ce doci do pobacaja. Cak je mnogo veci broj uspesno i bez dodatnih komplikacija iznesenih trudnoca sa prisustvom hematoma na pocetku od onih koje su se zavrsile pobacajem.

Mnoge trudnice koje su se susrele sa pojovom hematoma u ranoj trudnoci mogu potvrditi da to nije ni malo prijatno iskustvo jer sa sobom donosi i niz drugih osecaja kao sto su strah od gubitka trudnoce, uznemirenost, panika i slicno.

Upravo zbog negativnih osecaja koji su jako cesti pratioci pojave hematoma, veoma je bitno da zapamtite da se ove situacije ne zavrsavaju nuzno fatalnim ishodom.

Ukoliko primetite neke od sledecih znakova koji ukazuju na prisustvo hematoma, veoma je bitno da ostanete pribrane i smirene i da bez odlaganja odete kod svog ili drugog ginekola na pregled. Rano otkrivanje i pravovremeno delovanje je veoma znacajno u ovoj situaciji.

 

Simptomi hematoma u trudnoći:

Ono sto je veoma vazno naglasiti jos na pocetku jeste da simptomi hematoma veoma cesto mogu u potpunosti izostati. U ovim slucajevima hematom se uglavnom otkrije prilikom ultrazvucnog pregleda.

Da li ce i do kakvih simptoma doci uveliko zavisi i od velicine hematoma koje je se mogu kretati od svega nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Pa tako neki od simptoma hematoma mogu biti oskudno ili obilno krvranje sa ili bez prisustva ugrusaka, ili ipak pojava braonkastog sekreta. Kod vecih hematoma moze doci do pojave bolova i grceva u maloj karlici.

Šta dovodi do nastanka hematoma u trudnoći?

Hematom u trudnoci moze nastati u prvom tromesecju ali i kasnije, pa se shodno tome i razlikuju uzroci njegovog nastanka.

Velika je zabluda verovanje da su opasniji hematomi koji nastaju u prva tri meseca od onih koji se pojave kasnije. Istina je sasvim suprotna . Hematomi koji nastanu u ranoj trudnoci bezopasniji su, imaju vecu tendenciju da se povuku i najcesce se ne sire za raliku od onih koji se jave nakon treceg meseca.

Nastanka hematoma u ranoj trudnoci je cesto posledica nakupljanja krvi izmedju posteljice i zida materice usled pucanja kapilara na zidu posteljice ili kod nisko usadjene posteljice. Takodje, nizak nivo progesterona u organizmu trudnice moze biti jedan od uzroka nastanka hematoma.

Nakon treceg meseca trudnoce uzroci nastanka hematoma mogu biti:

  1. Abrupacija posteljice ili prevremeno odlubljivanje posteljice od zida materice
  2. Prevremene kontrakcije materice kao simptom prevremenog porodjaja.
  3. Poviseni krvni pritisak bilo da je postojao pre trudnoce ili se prvi put javio u trudnoci
  4. Preeklapsija je poremecaj opsteg stanja organizma u trudnoci . Kod preeklampsije dolazi do smanjenog i cesto nedovoljnog protoka krvi izmedju mame i bebe.

Kako se utvrđuje prisustvo hematoma u trudnoći?

Glavna dijagnosticka procedura kojom se postavlja ova dijagnoza jeste ultrazvucni pregled. Ultrazvukom se ne moze samo potvrditi prisustvo hematoma, vec i njegova velicina kao i lokacija sto igra bitnu ulogu u odredjivanju terapije.

Veoma je bito da se proceni da li se hematom nalazi ispod ili iznad ploda. Hematom koji se nalzi ispod ploda je manje opesan od onog koji se nalazi iznad ploda. Ukoliko se hematom nalazi iznad ploda postoji rizik da ukoliko dodje do njegovog sirenja dodje i do odlubljivanja posteljice i ploda ispod njega.

Pozicija hematoma

Lečenje hematoma u trudnoći

Lecenje se uglavnom sastoji od mirovanja i primene hormonskih tableta ili vaginaleta progesterona koji imaju za cilj da nadoknade deficit progesterona u organizmu trudnice.

Mirovanje usled prisustva hematoma je od znacajne vaznosti za odrzavanje trudnoce i prevenciju komplikacija. Duzina mirovanja zavisi od velicine i lokalizacije hematoma, te moze da traje svega par nedelja ili po nekoliko meseci, cak i do kraja trudnoce.

Tokom strogog mirovanja podrazumeva se lezanje na boku ili ledjima ( nakon 20. nedelje trudnoce samo na boku). Trudnica ne bi trebalo da radi bilo kakve kucne poslove, da izbegava naglo ustajanje i savijanje, ne sme da pravi nagle pokrete telom, treba da izbegava stres kao i upustanje u intimne odnose.

Fizicka aktivnost trudnice na strogom mirovanju svodi se na odlaske u kupatilo radi obavljanja intimne higijene i nuzde.

Leave a comment

Naš blog

Newsletter signup

Prijavite se na naš Newsletter

Budite prvi obavešteni o svim novinamaPlease wait...Uspešno ste se pretplatili na Newsletter Dve babice.

DveBabice.com © 2021. | SEO & DESIGN DreamMedia