fbpx

Dojenje u trudnoći

Moge žene tokom perioda dojenja imaju neredovne cikluse, ili ih čak nemaju uopšte.

Dojenje nije vid kontracepcije i pogrešno je verovati da žena ne može ostati trudna dok doji bebu.

Baš u ovom periodu se često dešavaju neplanirane trudnoće.

Onda se žene često nadju u nedoumici da li da nastave sa dojenjem ili ne.

 

dojenje u trudnoci2


Da li je dojenje u trudnoći bezbedno?Da. Ukoliko je trudoća uredna i bez ikakvih komplikacija – dojenje starijeg deteta je sasvim bezbedno. Šta podrazumevamo urednu trudnću bez komplikacija? Ukoliko mama nije imala sponatane pobačaje ili prevremene porodjaje u prošlosti, ako trudnoća nije rizična, ako ne postoji rizik od prevremenog porodjaja ili pobačaja, ako je trudnoća nije višeplodna ili nastala vantelesnom oplodnjom.

Ukoliko se mama odluči da doji starije dete u trudnoći, može biti potpuno mirna. Njeno telo će nastaviti da proizvodi dovoljno mleka za starije dete, dok će i beba koja se razvija dobijati sasvim dovoljno hranljivih materija koji su joj potrebni.

Dojenje u trudnoći može izazvati blage kontrakcije koje su potpuno bezbedne u zdravoj trudnoći.


Promene mleka tokom trudnoćeMamino telo će i dalje nastaviti da zadovoljava potrebe starijeg deteta putem mleka, obezbedjujući mu dovoljno nutritijenata, mada može doći do nešto manje proizvodnje mleka nego van trudnoće. Oko 16 nedelje trudnoće mamino telo počinje da stavra kolostrum kao i u trudnoći u kojoj se ne doji. To takodje dovodi do smanjenje proizvodnje mleka i promene ukusa. Ove promene mogu da dovedu do toga da starije dete odbije dojku u ovom periodu, obično se to desi oko 5. meseca trudnoće.Kolostrum se smatra prirodnim laksitivom, pa je normalno da starije dete u ovom periodu ima češće i redje stolice.Ukoliko je starije dete mladje od godinu dana i još uvek mu je majčino mleko glavni izvor hrane i nutritijenata, savetuje se da se više prati njegov napredak u težini i proverava da li dobija dovoljno mleka.

Kako dojenje u trudnoći utiče na mamu?U prvim mesecima trudnoće su česte osetljive grudi i bradavice. To može dodatno uticati na maminu želju da nastavi sa dojenjem. Može da dodje i do povećanog umora i gorih mučnina nego u trudnoći u kojoj se ne doji. Ovo su sve posledice hormona koji obično nestaju nakon trećeg meseca. Tokom dojenja u trudnoći veoma je bitno da mama jede dovoljno zdrave hrane. Takodje da unosi dovoljno vode i da odmara dovoljno jer i dojenje i trudnoća troše mnogo enerigije.

Dojenje u trudnoći poželjno je prekiuti ukoliko se javi krvarenje i bolovi u predelu materice, mama gubi na težini ili ukoliko ima istoriju prevremenih porodjaja.

trudnoca i dojenje ddbProblemi sa kojima se može sresti mama koja doji u trudnoći:1. Nelagodnosti u grudima i bolne bradaviceBolne bradavice su često jedan od prvih simptoma trudnoće. Ovaj problem može se prevazići promenom položaja za dojenje, primenom tehnike disanja koje se koriste u porodjaju, toplim oblogama na dojkama pre podoja, ručnim idajanjem dojki neke male količine kako bi se brže pokrenuo refleks otpuštanja mleka (pod dejstvom oksitocina nelagodnost se smanjuje ili potpuno nestaje). Ukoliko je dete starije pokušati da se dogovori sa njim da nežnije hvata dojku.

dojenje u trudnoci ddb

2. Kontakcije matericeDojenje dovodi do oslobodjenja oksitocina, a oksitocin utiče na kontrahovanje materice. Ipak, količina oksitocina koji se oslobadja prilikom dojenja do 38 nedelje, nije dovoljana da kod zdrave trudnoće izazove prevremeni porodjaj ili pobačaj. Svakom zdaravi mišić se kontrahuje kako bi izbacio višak krvi iz sebe, a materica je mišić koji tokom trudnoće raste i prima sve više krvi. Kontrakcije koje ne bole, nema ih više od 4 u toku jednog sata, prestaju nakon promene položaja ili aktivnosti su lažne kontrakcije i nisu znak za brigu. Kao što smo rekli, svaki mišić se kontrahuje ali često te kontrakcije ne osećamo – ipak kako materica raste i prima više krvi ove normalne kontrakcije postaju sve jače i žene počinju da ih osećaju bilo da doje ili ne u trudnoći. Kontrakcije materice se takodje javljaju i prilikom seksualnih odnosa i orgazma.

Ukoliko su kontrakcije česte i bolne i izazivaju dilataciju grlića onda govorimo o sasvim drugim kontrakcijama tj porodjajnim. Ukoliko je trudnoća mladja od 37 nedelja poželjno je prekinuti dojenje.

3. Promena količine mleka nakon 16 nedelje.

Mnoga deca mogu nakon 16. nedelje da odbiju sisanje zbog promene u količini i ukusu mleka.

 

 

Kada treba prekinuti dojenje?

 Dojenje u trudnoći treba prekinuti ako:

  • Imate krvarenje
  • Višeplodna trudnoća
  • Istorija spontanih pobačaja
  • Jaki bolovi u predelu materice
  • Skraćivanje i otvaranje grlića pre 37 nedelje

Leave a comment

Naš blog

Newsletter signup

Prijavite se na naš Newsletter

Budite prvi obavešteni o svim novinamaPlease wait...Uspešno ste se pretplatili na Newsletter Dve babice.

DveBabice.com © 2021. | SEO & DESIGN DreamMedia