fbpx

Da li smem da dojim ako sam pozitivna na Covid 19?

U danasnje vreme kada se celi svet nalazi u kandzama Covid-19, mnogi ljudi su u strahu. Kako je virus izuzetno nov postavljaju se mnoga pitanja i na vecinu njih se jos uvek ne moze dati pouzdan odgovor.

Pitanje koje cesto muci novopecene mame koje su pozitivne na Covid 19 jeste: Da li smem da dojim svoju bebu?
Da, slobodno dojite svoju bebu. Do sada nije pronadjen virus u majcinom mleku, a svi znamo da beba preko mleka dobija antitela od majka.
Imajte na umu da period inkubacije (period od ulaska virusa u vas organizam do pojave prvih simptoma) traje 2 nedelje. Za to vreme vi mozete da prenosite virus, a kako ne znate da ste se zarazili vi ste bili u kontaktu sa svojom bebom. Tako da sa pojovom prvih simptoma je vec kasno da se izolujete od bebe. I nemojte to raditi.
Kao i kod drugih virusnih infekcija beba koja sisa ima mnogo laksu klinicku sliku od majke ili uopste ne dobije simptome.
Zasto?
Zato sto do pojave prvih simptoma bebe, beba vec krece da dobija antitela od majke preko majcinog mleka.

Ukoliko ste pozitivni, imate simptome kao sto su kijanje i kasalj nosite masku prilikom podoja. Perite ruke pre i posle podoja. I redovno dezinfikujte sve povrsine sa kojima dolazite u kontakt.
Ukoliko se osecate lose, imate temperaturu i malaksalost i niste u stanju da dojite svoju bebu, trazite pomoc od vasih ukucana. Izmlazavajte se. Ne uskracujte svojoj bebi vase mleko u ovom periodu jer joj pored osnovne hrane u ovom periodu uskracujete i antitela koja ce i njoj pomoci u oporavku.

Leave a comment

Naš blog

Newsletter signup

Prijavite se na naš Newsletter

Budite prvi obavešteni o svim novinamaPlease wait...Uspešno ste se pretplatili na Newsletter Dve babice.

DveBabice.com © 2021. | SEO & DESIGN DreamMedia