fbpx

Da li imam dovoljno mleka?

Da li imam dovoljno mleka je česta nedoumica mnogih mama. Kada dojite bebu ne možete da vidite koliko je mleka popila što vam stvara dodatnu zabrinutost. Ipak ima mnogo načina da se uverite da beba unosi dovoljno mleka.

Znaci da beba unosi dovoljno mleka

Sve što udje u bebin organizam mora i da izadje. To je osnovna činjenica kojom ćemo se voditi kada proveravamo da li je beba unela dovoljno mleka. Beba koja unosi dovoljnu količinu mleka će imati minimu 6 mokrih pelena u toku 24h i minimum 1-3 ukakane pelene. Ovo važi kada govorimo o bebi koja je mladja od 6 nedelja. Kod beba starijih od 6 nedelja normalno je da stolica izostane i do 7 dana.

Znaci koji ne ukazuju na to da imate malo mleka

  1. Beba često traži da sisa – bebe ne sisaju samo zato što su gladne, dojenje im je i emocionalna hrana. Kada je beba uznemirena tražiće dojku da se smiri jer joj je to sigurna luka. Često dojenje u prvim nedeljama je normalno za tako male bebe. Neke bebe će sisati kraće, a češće. Neke će sisati duže, a ređe. Neke bebe će čak provoditi mnogo vremena na dojci, a vrlo malo u efektivnom sisanju. Uvek imajte na umu da se vreme između dva podoja računa od momenta kada počne jedan podoj do momenta početka narednog.
  2. Beba od jednom češće traži da sisa – Ovo je najčešći pokazatelj skoka u razvoju. Dovoljno je samo da ispratite bebine potrebe i dojite na zahtev.
  3. Beba češće sisa i razdražljiva je uveče – Mnoge mame pomisle da upravo zbog ovog nemaju dovoljno mleka kako dan odmiče. Naravno da se mleko menja i po ukusu i po sadržaju, pa čak i u količini kako dan odmiče. Sve bebe češće doje uveče nego preko dana. Beba skuplja zalihe za noć. Sem toga, ukoliko je beba bila previše stimulisana preko dana, razdražljiva ili slično tražiće utehu i sigurnost u dojenju.
  4. Beba se često budi tokom noći – ukoliko je beba već spavala „celu“ noć pa počela da se budi češće velika je šansa da se beba nalazi u skoku u razvoju. Takođe, razlozi za češće buđenje noću mogu biti nelagodnost, strah, bol ili potreba za maminom blizinom. A šta bolje daje bebi osećaj sigurnosti i mamine blizine od dojenja. Ukoliko je vaša beba naučila da se uspavljuje dojenjem, velika je šansa da je tu problem sasvim druge prirode. Vrlo često ove bebe ne znaju da same nastave san, već traže ono čega se poslednjeg sećaju, a to je dojenje.
  5. Beba ne sisa onoliko dugo koliko je do tada – U većini slučajeva kako beba raste i jača tako se dužina podoja smanjuje. Beba će provoditi više vremena vezivajući aktivno sisanje i time skraćivati vreme podoja tj. manje će se igrati na dojci.
  6. Beba prihvati i popije flašicu nakon podoja – to ne znači uvek da je beba gladna već da nije zadovoljila svoj refleks sisanja.
  7. Vaše dojke su iznenada postale mekane. – Mnoge mame pomisle u ovom slučaju da je mleko nestalo odjednom ili se značajno smanjila količina, jer su do tada dojke bile prepunjene i tvrde. Ako niste imale neke intenzivne stresove,niste u ciklusu,a beba i dalje ima dovoljan broj mokrih pelena- ČESTITAMO MAMA! Tvoje telo je napokon uspostavilo režim ponude i potražnje, tako da ona prepunjenost dojki sada nestaje.
  8. Uspevate da izmlazate malu količinu mleka. – Mnoge mame misle da će izmlazavanjem da vide koliko mleka imaju u dojci. Ni jedna pumpica ma koliko skupa bila ne može da zameni bebu koja sisa i napravi isti vakum na dojci. Sem toga u dojenju ključnu ulogu imaju kontakt kože na kožu i stimulacija dojke sisanjem. Na našim areolama nalaze se nervni završetci koji našoj hipofizi šalju signal da trebamo još oksitocina. Jako su bitna i vaša osećanja, i nije isti osećaj kada stavite bebu na grudi i kada stavite pumpicu. Mnoge mame koje uspešno doje ne mogu da izmlazaju više od 20-30ml upravo iz ovih razloga i zato ne dajte da vas to obeshrabri. Takođe, izmlazavanje jeste tehnika koja se uči.

Leave a comment

Naš blog

Newsletter signup

Prijavite se na naš Newsletter

Budite prvi obavešteni o svim novinamaPlease wait...Uspešno ste se pretplatili na Newsletter Dve babice.

DveBabice.com © 2021. | SEO & DESIGN DreamMedia