fbpx
SubscribeFollow me

Starost trudnoće se racuna na osnovu prvog dana poslednje menstruacije. Tako da u prvoj nedelji vi niste stvarno trudni. Trenutno se nalazite u fazi menstruacije i vase telo pocinje da se priprema za potencionalnu trudnocu.

Hajde da vam malo priblizim taj nas famozni ciklus i kako da lakse izracunate kada su vam plodni dani.

Normalni menstrualni ciklus traje 21-35 dana. Menstruacija traje 2-7 dana.

Menstrualni ciklus delimo u 3 faze:

1. Faza je FOLIKULARNA faza. Ona pocinje od prvog dana menstruacije i traje do ovulacije. U ovom periodu se jajnik sprema da otpusti zrelu jajnu ćeliju. Trajanje ove faze se razlikuje od žene do žene.

2. Faza je faza OVULACIJE. To je faza kada zrela jajna celija napusta jajnik i krece na put kroz jajovode prema materici.

3. Faza je LUTEALNA faza. Ona pocinje od ovulacije i traje do pocetka nove menstruacije ili do začeća ukoliko do njega dodje. Ova faza traje 14 dana. Za razliku od folikularne faze koja se razlikuje po trajanju od zene do zene , lutealna faza je konstanta, 14 dana.

Samo ukoliko imate redovne ciklise, plodne dane mozete izracunati odredjivanjem ovulacije. Od prvog dana narednog ciklusa oduzmite dve nedelje, to je dan ovulacije.

Spermatozoid moze preziveti u zenskom telu do 5 dana, dok jajna celija moze biti oplodjena od 12-24h nakon ovulacije. Tako da se plodni dani smatraju 3 dana pre ovulacije i 2 dana nakon nje.

U danasnjem vremenu mozete naci mnogo kalkulatora plodnih dana na internetu. Izracunavaju vase plodne dane na osnovu poslednje menstruacije i duzine vaseg ciklusa.

Iako sam i ja sama koristila ove kalkulatore, najsigurnije ce te znati kada su vam plodni dani ako osluskujete svoje telo.

O simptomima ovulacije pisacu vam sutra u novom blogu.

Leave a comment

Naš blog

Newsletter signup

Prijavite se na naš Newsletter

Budite prvi obavešteni o svim novinamaPlease wait...Uspešno ste se pretplatili na Newsletter Dve babice.

DveBabice.com © 2021. | SEO & DESIGN DreamMedia